Offerte aanvragen 0800 16 016

Bug Crushers – Voor particulier en bedrijven

Kakkerlakken

Home » Diensten » Kakkerlakken

Afhankelijk van de soort zijn volwassen kakkerlakken tussen de 1 en 5 centimeter lang en variëren ze in kleur van zwart tot roodbruin. De meeste kakkerlakkensoorten hebben vleugels, maar zijn echter zwakke vliegers en onstabiel in de lucht; zij geven de voorkeur aan rennen. Sommige soorten kunnen hun vleugels gebruiken om over korte afstanden te zweven. Het vermogen om te vliegen is voor veel kakkerlakken afhankelijk van het klimaat – hogere temperaturen en vochtigheid bevorderen het vliegen. Elke kakkerlak heeft een paar lange antennes en zes poten, die meestal lang en gestekeld zijn. Het lichaam is van achteren naar voren afgeplat en ovaalvormig, waardoor ze zich perfect kunnen verbergen in kleine spleten of kieren.

usp icoon

Ongediertebestrijding op maat

usp icoon

Preventie & effectief bestrijden

usp icoon

Online rapportage

Levenscyclus

Kakkerlakken ondergaan een zogenaamde onvolledige metamorfose. Deze vindt plaats in drie stadia: ei, nimf (onvolwassen), en volwassen. Als volwassene kunnen kakkerlakken tussen de 100 en 200 dagen leven. Een vrouwelijke kakkerlak produceert een eicapsule, een ootheca genaamd. Terwijl de Duitse kakkerlak de eicel bij zich draagt tot de nimfen klaar zijn om uit te komen, deponeert de oosterse kakkerlak zijn 13 mm lange eicapsule, lang voordat het tijd is om uit te komen, in geschikte donkere spleten. De gemiddelde draagtijd van de Duitse kakkerlak is 28 dagen. De incubatietijd van de oosterse kakkerlak bedraagt ongeveer twee maanden. Zodra de eitjes in die ootheca zijn ontwikkeld, laat hij ze vrij en komen ze als nimfen uit. Bij de Duitse kakkerlak gaat het meestal om ongeveer 30 of meer nimfen per ootheca en bij de oosterse kakkerlak om ongeveer 16-18 nimfen.

Een nimf is een onvolwassen versie van een volwassen kakkerlak, vergelijkbaar in uiterlijk maar veel kleiner. Ze doorlopen vijf of zes stadia waarin ze hun huid afwerpen om te kunnen groeien, van nimf tot volwassen insect. Dit duurt ongeveer zes tot 12 maanden voor de Oosterse kakkerlak en zes tot 12 weken voor de Duitse kakkerlak.

Insecten bestrijding icoon

Insecten bestrijding

Onderneem actie alvorens het een echte plaag wordt.

Meer informatie

Knaagdieren bestrijding icoon

Knaagdieren bestrijding

Snelle en efficiënte knaagdierenbestrijding.

Meer informatie

Overige bestrijding icoon

Overige bestrijding

Voor elke plaag een specifieke oplossing.

Meer informatie

Professionele ontsmetting en reiniging icoon

Professionele ontsmetting en reiniging

Dankzij onze ervaring kunnen we snel en efficiënt te werk gaan.

Meer informatie

Kakkerlakkenpreventie

Kakkerlakken worden over het algemeen in restaurants en horecazaken binnengebracht met leveringen, voorraden of zelfs bezittingen van werknemers. Sommige soorten kunnen van het ene gebouw naar het andere reizen en gebouwen binnendringen via afvoer-/rioolbuizen. Als ze eenmaal binnen zijn, overleven ze als er voedsel en water beschikbaar zijn. Ze planten zich snel voort en gedijen in moeilijk bereikbare kieren en spleten die warmte en vochtigheid bieden.

Soorten kakkerlakken

Hoewel er wereldwijd ongeveer 4.500 verschillende kakkerlakkensoorten bestaan, wordt minder dan 1% daarvan beschouwd als ongedierte dat regelmatig huizen en andere gebouwen binnendringt. Kakkerlakken dringen vaak verwarmde gebouwen binnen om aan het koudere weer te ontsnappen, aangezien de tropische inboorlingen de voorkeur geven aan warmere omgevingen.

Kakkerlakken verschenen voor het eerst in het Paleozoïcum, ongeveer 400 miljoen jaar geleden, en ze zijn sindsdien weinig veranderd. Deze insecten hebben waarschijnlijk de tand des tijds doorstaan vanwege hun vermogen om extreme natuurrampen zoals overstromingen, droogtes en vuur te overleven. Dit ongedierte is omnivoor en eet alles wat maar enige voedingswaarde heeft, inclusief zeep en lijm, om te overleven. Er zijn slechts twee huiskakkerlakkensoorten, die het voedsel, water en de schuilplaats binnenshuis nodig hebben die de mens biedt. Dit zijn de Duitse kakkerlak en de bruinbandkakkerlak, waarbij de Duitse kakkerlak veel meer voorkomt in handelsvestigingen.

Andere plaagdiersoorten zijn peridomestic, wat betekent dat ze van nature buiten voorkomen en geen menselijke habitat nodig hebben om te overleven. Zij maken er echter gebruik van en tasten de omtrek van gebouwen in stedelijke omgevingen aan. Dit zijn onder andere de Amerikaanse, Australische, Oosterse, bruine, Duitse en tuinkakkerlakken

Amerikaanse kakkerlak
  • De grootste van de gewone kakkerlakken, de Amerikaanse kan tot 2,5 centimeters lang worden.
  • Hij onderscheidt zich door een gele band die over de achterrand van zijn kop loopt.
  • Hij kan zweven, zodat het kan lijken alsof hij vliegt.
  • Van nimf tot volwassen dier kan hij bijna drie jaar oud worden.
  • Het vrouwtje kan tijdens haar leven zes tot 14 eitjes leggen, maar er zijn slechts ongeveer 16 eitjes per eitje.

Duitse kakkerlak
  • Met een lengte van slechts 1,2 centimeter is de Duitse kakkerlak de kleinste, maar ook de meest voorkomende en de meest succesvolle voortplanter.
  • Hij heeft twee donkerkleurige parallelle lijnen die lopen van de bovenkant van de kop tot de voorkant van de vleugels.
  • Eenmaal uitgekomen, kunnen de nimfen ongeveer vier maanden leven en de volwassen dieren nog eens vijf maanden.
  • Het vrouwtje kan in haar leven zeven eitjes leggen met elk tot 48 eieren.

Oosterse kakkerlak
  • Is glanzend zwart, bruin of mahoniebruin van kleur.
  • Met een lengte van 3,2 centimeter is de vrouwelijke oosterse kakkerlak iets langer dan het mannetje (2,5 centimeter). Het vrouwtje heeft ook zeer korte vleugels.
  • Ze verkiezen koelere gebieden, terwijl de meeste de voorkeur geven aan warmte.
  • Het kan enkele jaren duren voordat een nimf zich tot volwassen dier heeft ontwikkeld, maar de volwassene leeft dan nog maar ongeveer 6 maanden.
  • Het vrouwtje kan acht eitjes leggen, met elk ongeveer 16 eieren.

Bruinbandkakkerlak
  • Ongeveer 1,3 centimeter lang. De vleugels van de mannetjes zijn groter dan die van de vrouwtjes.
  • Genoemd naar de geelbruine banden die over zijn voorvleugel lopen.
  • Geeft de voorkeur aan zetmeelrijk voedsel en heeft minder water nodig dan andere kakkerlakken.
  • Kan in alle delen van een gebouw worden aangetroffen en geeft de voorkeur aan schuilplaatsen boven de vloer.

Overleven, gedijen en andere kenmerken van kakkerlakken

Kakkerlakken worden beschouwd als een van de meest primitieve insecten op aarde. Fossiel bewijs suggereert dat zelfs holbewoners te maken hadden met kakkerlakkenplagen.

Het idee dat kakkerlakken een nucleaire explosie kunnen overleven is eigenlijk een mythe. Weliswaar kunnen ze stralingsdosissen overleven die 10x hoger liggen dan die welke dodelijk zijn voor mensen.

Ze kunnen echter wel minstens een week leven zonder hun hoofd! In tegenstelling tot ons hebben ze hun mond niet nodig om te ademen: in plaats daarvan gebruiken ze spiracles (kleine gaatjes) in hun lichaam om zuurstof in te ademen en te transporteren.

Net als ratten en muizen zijn kakkerlakken in staat om door minuscule spleten te passen, soms zo klein als een kwart van hun lichaamsgrootte. Ze maken hun ongelooflijke exoskeletten plat om dit te kunnen doen: zoals je in onderstaande video van National Geographic kan zien.

Kakkerlakken zijn ook ongelooflijk snel! Ze kunnen 1,5 meter per seconde rennen, dat is het equivalent van een mens die ongeveer 321 km/u rent.

Wat eten kakkerlakken?

Kakkerlakken zijn geen kieskeurige eters, het zijn omnivoren, wat betekent dat ze zich met bijna alles voeden, inclusief afval, uitwerpselen en zelfs andere kakkerlakken.

Deze kannibalistische neiging wordt door de kakkerlakken zelf gezien als een manier om de populatiegrootte te reguleren. Als ander voedsel schaars is en het aantal kakkerlakken hoog, dan zullen deze insecten elkaar opeten.

Ze hebben toegang tot water nodig en worden over het algemeen aangetroffen in ontoegankelijke schuilplaatsen dicht bij water en voedsel.

Kakkerlakken kunnen enkele maanden zonder voedsel, maar niet langer dan een paar dagen zonder water.

De gevolgen van kakkerlakken voor de voedselveiligheid

Eén enkele kakkerlak die overdag wordt waargenomen, kan erop wijzen dat er sprake is van een ernstige besmetting. Kakkerlakken zijn nachtdieren die bij voorkeur leven en zich voortplanten in donkere schuilplaatsen in de buurt van voedsel en vocht. Maar als een schuilplaats overbevolkt is, kunnen ze bij daglicht naar buiten worden gedreven, vaak op zoek naar voedsel.

Omdat kakkerlakken voedsel kunnen besmetten, kunnen ze aanzienlijke gevolgen hebben vanuit het oogpunt van voedselveiligheid. Eén enkele waarneming van dit ongedierte kan al reden zijn om een restaurant te laten sluiten voor het FAVV. Met verlies aan inkomsten, klantenbinding en imagoschade als gevolg.

Ziekten verspreid door kakkerlakken

Kakkerlakken vormen een groot risico voor de voedselveiligheid, omdat ze ziekten kunnen overbrengen en verspreiden. Ze besmetten voedsel en voedselverwerkende oppervlakken via hun uitwerpselen of via mechanische overdracht van hun lichaam.

De Duitse kakkerlak is een bekende overbrenger van ziekten, waaronder:

  • Salmonellose – Salmonella voedselvergiftiging veroorzaakt diarree, koorts en buikkrampen binnen 12 tot 72 uur. De symptomen zijn meestal mild, maar kunnen ernstig zijn, vooral voor mensen met een verzwakt immuunsysteem.
  • Stafylokokkeninfecties – Deze gastro-intestinale ziekte ontwikkelt zich snel nadat voedsel is gegeten en duurt meestal ongeveer een dag. De toxinen zijn hittebestendig en worden dus niet vernietigd door koken.
  • Escherichia coli (E. coli) bacterie leeft normaal gesproken in de darmen van mensen en dieren en sommige soorten kunnen ziekte met diarree veroorzaken.
  • Buiktyfus – Deze levensbedreigende ziekte wordt veroorzaakt door Salmonella Typhi. Wanneer besmet voedsel wordt geconsumeerd, vermenigvuldigen de bacteriën zich en verspreiden zich in de bloedbaan.
  • Gastro-enteritis – ontsteking van de maag en dunne en dikke darmen, die meestal leidt tot braken of diarree.

Mensen kunnen met een van deze ziekten besmet raken door het eten of drinken van besmet voedsel of besmette dranken. Kakkerlakken kunnen ook astma en andere allergieën veroorzaken.

Tekenen van een kakkerlakkenplaag in uw huis of bedrijfspand

Hoewel het meest voor de hand liggende teken van een kakkerlakkenplaag het zien van een levend exemplaar is, zijn kakkerlakken nachtdieren, dus het is onwaarschijnlijk dat u ze overdag zult zien. In plaats daarvan moet je controleren op tekenen van hun aanwezigheid.

Deze kunnen zijn:

  • Uitwerpselen
  • Eierzakken (ootheca)
  • Afgeworpen huiden
  • Hinderlijke geur (grote plagen)
  • Beschadiging van voedsel of verpakkingen.

Als u één van deze tekenen ziet, contacteer dan onze ongedierte-experts uit Gent.

Preventie en bestrijding van kakkerlakken

Kakkerlakken bestrijden is zelden gemakkelijk omdat het moeilijk is het insecticide bij het insect te krijgen. Kakkerlakken zijn overlevers. Ze passen zich aan, zijn zeer mobiel en door hun levenscyclus is de bestrijding van kakkerlakken een zware taak voor de ongetrainde mens. De behandeling start met het monitoren op aanwezigheid van kakkerklakken. Dit gebeurd a.d.h.v. monitors voorzien van een lijmplaat met feromoon (zonder actieve stof). Deze worden aangebracht op plaatsen waar er gevaar is voor infestatie (warme, donkere, vochtige plaatsen). In geval van een infestatie wordt er meteen actie ondernomen met een speciale toxic gel. Die worden aangebracht d.m.v. kleine puntjes langs de routes en op de plaatsen waar kakkerlakken zich schuilhouden. Tevens vernevelen we met een chemisch product spleten, klieren, plinten, toestellen waarin kakkerlakken zich kunnen verbergen. Waardoor ze uit hun schuilplaatsen lopen, dit product opnemen en afsterven. Het bestrijden van een kakkerlakkenplaag bestaat altijd minimaal uit 2 behandelingen, waartussen 12-14 dagen tijd zit. Dit omdat de ootheca (eicapsule) resistent is tegen bovenstaande bestrijdingsmiddelen. Waardoor we de kans vergroten dat we de kakkerlakkenplaag elimineren en verkleinen we de kans de ze zich opnieuw manifesteert. Bug Crushers raadt u altijd aan contact op te nemen met een professioneel ongediertebestrijdingsbedrijf om u te helpen met uw kakkerlakkenplaag



Kakkerlakkenpreventie

Kakkerlakken worden over het algemeen in restaurants en horecazaken binnengebracht met leveringen, voorraden of zelfs bezittingen van werknemers. Sommige soorten kunnen van het ene gebouw naar het andere reizen en gebouwen binnendringen via afvoer-/rioolbuizen. Als ze eenmaal binnen zijn, overleven ze als er voedsel en water beschikbaar zijn. Ze planten zich snel voort en gedijen in moeilijk bereikbare kieren en spleten die warmte en vochtigheid bieden. Wat u kunt doen om kakkerlakken te voorkomen. Er zijn een aantal stappen die kunnen worden ondernomen om te voorkomen dat kakkerlakken en ander ongedierte binnendringen:

  • Inspectie van binnenkomende goederen – Controleer alle leveringen op tekenen van aanwezigheid van ongedierte en weiger leveringen die tekenen van besmetting vertonen.
  • Structurele aanpassingen – Repareer en dicht gaten en scheuren waardoor ongedierte kan binnendringen. Onderhoud deurafdichtingen en horren om ongedierte buiten te houden.
  • Hygiëne – Beperk de toegang van ongedierte tot voedsel en water door gemorst voedsel, vet en ander afval grondig te verwijderen van vloeren, toonbanken, kookplaten en andere oppervlakken. Ruim gemorst voedsel op zodra het zich voordoet. Stofzuig regelmatig op plaatsen waar kruimels of droge etensresten kunnen vallen. Laat vuile vaat ’s nachts niet in de gootsteen staan. Onderhoud vuilnisbakken, repareer lekkende kranen en leidingen, en maak afvoeren schoon. Verwijder hun bronnen van voedsel en water.
  • Bewaar voedsel in afgesloten, afwasbare containers.
  • Breng uw ongediertebestrijdingsbedrijf op de hoogte – Als u kakkerlakken of ander ongedierte ziet, breng dan meteen uw ongediertebestrijdingsbedrijf op de hoogte.

Als u een bedrijf heeft, met name een levensmiddelenbedrijf, moet u een professioneel ongediertebestrijdingsbedrijf inschakelen om een proactieve ongediertebestrijdingsstrategie uit te voeren, voorkomen is namelijk beter dan genezen. Gelukkig is de eerste stap om van kakkerlakken af te komen, begrijpen wat ze in de eerste plaats aantrekt.

Wat zijn de meest voorkomende boosdoeners?

1. Voedselbronnen

Kakkerlakken zijn omnivoren, wat betekent dat ze alles eten. Ze zijn vooral dol op zetmeel, zoetigheid, vettig voedsel en vlees.
Gemakkelijke voedselbronnen – zoals vuile vaat in de gootsteen, dierenvoer op de vloer, of kruimels op het aanrecht zullen ze
aantrekken. Kakkerlakken zijn ook dol op afval, dus zorg ervoor dat u het afval regelmatig buiten zet en dat alle vuilnisbakken goed
afgesloten zijn.

 

2. Schuilplaats

Kakkerlakken gaan huizen binnen om te schuilen. Afhankelijk van de soort kakkerlak leven ze achter fotolijstjes, in uitgehold hout, op
vochtige plaatsen zoals onder de gootsteen achter het toilet, koelkast, of in de achterkant van uw elektronica. Als de temperatuur
buiten daalt, wagen kakkerlakken zich binnenshuis. Ze houden van stille, vergeten plekjes, en kunnen leven onder grote apparaten, in
de hoeken van kelders, en op zolder.

 

3. Locatie

Het oplossen van een kakkerlakken probleem kan frustrerend zijn – vooral als je voorzichtig bent geweest om veel voorkomende
lokstoffen te vermijden. Helaas zijn sommige locaties gewoon aantrekkelijker voor kakkerlakken dan andere. Soorten zoals de
Amerikaanse kakkerlak hebben geen onhygiënische omstandigheden nodig om te gedijen – ze komen gewoon binnen door een gat in
een raamafdichting of een opengelaten deur en beginnen zich te vestigen.

 

4. Water

Net als alle dieren hebben kakkerlakken water nodig om te overleven – en ze zullen zelfs de meest hygiënische huizen binnengaan om
het te vinden. Lekkende leidingen en kranen zijn veel voorkomende lokmiddelen, net als open douches en waterbakjes voor huisdieren.

 

5. Landschapsarchitectuur

Hoewel kakkerlakken graag binnen leven, zullen ze ook je tuin binnendringen op zoek naar voedsel, beschutting en water. Stilstaand
water in vogelbadjes, dakgoten en bloempotten trekken kakkerlakken aan, net als voedselbronnen zoals vogelzaad of fruitplanten.

wesp foto invert

Professionele ongedierte­bestrijders voor al uw problemen

Het bestrijden van een kakkerlakkenplaag bestaat altijd minimaal uit 2 behandelingen, waartussen 12-14 dagen tijd zit. Dit omdat de ootheca (eicapsule) resistent is tegen bovenstaande bestrijdingsmiddelen. Waardoor we de kans vergroten dat we de kakkerlakkenplaag elimineren en verkleinen we de kans de ze zich opnieuw manifesteert. Bug Crushers raadt u altijd aan contact op te nemen met een professioneel ongediertebestrijdingsbedrijf om u te helpen met uw kakkerlakkenplaag

Bug Crushers