Offerte aanvragen 0800 16 016

Bug Crushers – Voor particulier en bedrijven

Voedings industrie

Home » Sectoren » Voedingsindustrie

Ongedierte vormt in voedselbereidingsomgevingen een grote bedreiging. Het zorgt voor besmetting, bederf en/of aantasting van processen of geproduceerde voedingsmiddelen. Plaagdierbestrijding en -preventie mogen daarom zeker niet ontbreken in een kwaliteitssysteem. Omdat er in deze sector aan speciale eisen moet voldaan worden, bestrijden we het ongedierte met non-tox behandelingen, welke net zo goed werken als wanneer we gif gebruiken.
De foodsector wordt streng geauditeerd en de aanwezigheid van ongedierte wordt hierbij altijd beoordeeld. Wanneer bij een audit of inspectie een ongedierteplaag wordt ontdekt, kan dit grote gevolgen hebben. Een productielocatie kan zelfs (tijdelijk) stil worden gelegd. Er zijn verschillende soorten ongedierte, waaronder muizen, ratten en insecten die zich ontwikkelen in voedingsmiddelen. Alle soorten brengen hygiëne- en/of gezondheidsrisico’s met zich mee. De bestrijding en preventie is per soort verschillend.

usp icoon

Ongediertebestrijding op maat

usp icoon

Preventie & effectief bestrijden

usp icoon

Online rapportage

Het belang van ongediertebestrijding in de voedingsindustrie

Voedsel oefent een inherente aantrekkingskracht uit op ongedierte. Daarom is de voedingsindustrie een van de meest kwetsbare segmenten die niet zonder ongediertebestrijding kunnen om hun hoge niveau van voedselveiligheid te handhaven. Ongedierte is de drager van een grote verscheidenheid aan ziekteverwekkende bacteriën, virussen en een groot aantal andere organismen. Zij vormen een bedreiging voor de gezondheid van het personeel dat betrokken is bij de verwerking en behandeling van voedsel, en voor de consument.

Om het belang van ongediertebestrijding in de voedingsmiddelenindustrie beter te begrijpen, zullen we eens kijken naar het soort ongedierte, de aard van de bedreigingen die deze plaagdieren vormen en welke maatregelen kunnen worden genomen voor een effectieve ongediertebestrijding en -preventie. 

Welke soorten ongedierte zijn gevaarlijk voor de voedingsindustrie?

De soorten ongedierte variëren afhankelijk van de geografie, het klimaat en de verwerkte voedselingrediënten. Ongedierte dat in de meeste voedingsmiddelenindustrieën wordt aangetroffen zijn echter knaagdieren, kakkerlakken, vliegen, motten en kevers.

Insecten bestrijding icoon

Insecten bestrijding

Onderneem actie alvorens het een echte plaag wordt.

Meer informatie

Knaagdieren bestrijding icoon

Knaagdieren bestrijding

Snelle en efficiënte knaagdierenbestrijding.

Meer informatie

Overige bestrijding icoon

Overige bestrijding

Voor elke plaag een specifieke oplossing.

Meer informatie

Professionele ontsmetting en reiniging icoon

Professionele ontsmetting en reiniging

Dankzij onze ervaring kunnen we snel en efficiënt te werk gaan.

Meer informatie

Waarom is ongediertebestrijding cruciaal voor de voedingsindustrie?

Ongedierte vormt een grote bedreiging voor de voedingsmiddelenindustrie. Hieronder enkele voorbeelden:

  • Verspreiding van ziekten door overdracht van ziekteverwekkers
  • Materiële en financiële schade aan eigendommen en apparatuur
  • Besmetting van voedselproducten en werkplekken
  • Reputatieschade en verlies van vertrouwen van klanten
  • Vervolging en sluiting

Meer informatie over ongediertebestrijding in de voedingsindustrie

Veelvoorkomend ongedierte in de voedingsindustrie

De soorten ongedierte die worden aangetroffen in voedselverwerkings-, -verwerkings- of -productiefaciliteiten verschillen op basis van voedsel, omgeving en geografie. Ongediertebestrijding in de voedingsmiddelenindustrie vereist dan ook een goede identificatie van de soorten, zodat de juiste behandelingsmethoden kunnen worden toegepast voor effectieve resultaten. Enkele van de meest voorkomende plaagdieren die wereldwijd in de voedingsindustrie worden aangetroffen zijn:

Kakkerlakken – Deze behoren tot de meest verafschuwde plaagdieren en dat is niet voor niets. Het is bekend dat zij drager zijn van 6 soorten parasitaire wormen, 7 soorten menselijke ziekteverwekkers en ten minste 33 soorten bacteriën. Ze hebben ook een gave om zich in kleine spleten te verbergen, snel voort te planten & zijn niet kieskeurig qua voeding. Ze kunnen ook vuil en ziektekiemen aan hun poten oppikken terwijl ze door rioleringen en andere onreine plaatsen kruipen, die dan gemakkelijk kunnen worden overgebracht op voedsel, werkplekken, voedselverwerkende apparatuur, waardoor de kans op besmetting toeneemt.

Knaagdieren – Knaagdierbeheersing is een groot probleem waarmee de voedingsindustrie ook nu nog te kampen heeft. Knaagdieren zijn onder meer ratten en muizen. Ze komen binnen langs spleten en kieren vanaf 7mm. U kunt een mogelijke knaagdierplaag herkennen aan tekenen zoals visuele waarnemingen, knagende geluiden, uitwerpselen, knaagsporen aan draden en isolatie en urinevlekken die zichtbaar zijn onder UV-licht. Ze nestelen in de buurt van voedselbronnen en staan bekend om hun snelle voortplantingsvermogen. Risico’s van knaagdierplagen zijn beschadiging van eigendommen, elektrische apparatuur, machines, voedselcontainers, verpakkingen, verontreiniging van voedsel met uitwerpselen, vacht, urine, de overdracht van gevaarlijke parasieten waardoor het risico van ernstige ziekten toeneemt.

Vliegen – Van verschillende soorten vliegen is bekend dat zij dragers zijn van meer dan 100 schadelijke ziekteverwekkers. Ze planten zich meestal voort in rottend afval en vochtige, onreine omgevingen en verplaatsen zich dan naar vers voedsel, productie- en verwerkingsapparatuur en andere werkplekken, waar ze deze besmetten door ziekteverwekkende bacteriën te verspreiden. Ze nemen besmet materiaal op in hun monddelen en op hun lichaam, terwijl ze zich voeden. Sommige soorten braken spijsverteringssappen uit en poepen zelfs tijdens het eten en rusten. Hierdoor neemt de besmetting nog toe.

Vogels – Zij kunnen veel schade aanrichten door met hun nesten en veren dakgoten te blokkeren en dakpannen los te maken, vooral de grotere vogels. Vogelpoep, nestmateriaal en veren kunnen voedingsproducten, oppervlakken, bereidingsruimten en apparatuur verontreinigen. Vogelpoep verspreidt niet alleen een onaangename geur en is onooglijk, maar is ook giftig. Ze kunnen schadelijke ziekteverwekkers overbrengen, waaronder bacteriën, virussen, protozoa en schimmels. Enkele van de meest voorkomende ziekteveroorzakende micro-organismen zijn Salmonella, Campylobacter en E. coli. Bovendien bevorderen hun slaapplaatsen en nesten ook de aanwezigheid van geleedpotigen zoals vlooien, vogelmijten en zelfs sommige keversoorten.

Hoe geïntegreerde plaagdierbestrijding kan helpen

Integrated Pest Management of IPM concentreert zich op het buiten de fabriek houden van ongedierte in plaats van op het elimineren van ongedierte als het eenmaal binnen is. Deze aanpak omvat de volgende stappen:

Inspectie – De eerste stap om uw bedrijf te beschermen is een gedetailleerde inspectie. De meest voor de hand liggende plaatsen die moeten worden geïnspecteerd zijn die waar het   voedsel zich bevindt – hetzij rauw, hetzij verpakt. Bijvoorbeeld pauzeruimten, ontvangstruimten, plaatsen waar gemorst kan worden, enz. Afgezien van deze plaatsen is het ook van   cruciaal belang de in- en uitgangen, de zones waar ongedierte kan schuilen (kartonnen dozen, kasten of andere bekende schuil- en broedplaatsen van ongedierte), en de voedsel- en   waterbronnen te inspecteren. Gewoonlijk is een wekelijkse inspectie voldoende. Maar als er in uw instelling al eerder ongedierte is aangetroffen, is het raadzaam de frequentie en   intensiteit van de inspecties op te voeren.

Preventieve maatregelen – Deze stap bestaat meestal uit structureel onderhoud van uw gebouwen, wat een van de meest effectieve manieren is om te voorkomen dat ongedierte uw   gebouwen binnendringt. Het beste is dus om na de inspectie de herkende potentiële toegangspunten van ongedierte af te sluiten. Hygiëne is een eenvoudige maar belangrijke   preventieve stap die kan helpen om uw ongediertebestrijding effectief te maken. Houd de productie- en opslagruimten schoon, droog en ordelijk. Locaties waar ongedierte kan   voorkomen, moeten worden geregistreerd en er moeten passende controlemaatregelen worden genomen voor die gebieden.

Toezicht en documentatie – Elke stap van inspectie en preventie moet naar behoren worden gecontroleerd en gedocumenteerd. Na de implementatie van preventieve maatregelen,   moet uw faciliteit nauwlettend in de gaten worden gehouden, zodat onmiddellijke procedurele veranderingen kunnen worden doorgevoerd om te helpen bij het controleren en   elimineren van elke terugkerende plaagdierinfectie. Een grondige documentatie kan nuttig zijn voor toekomstige verwijzingen.

Een van de belangrijkste dingen om te onthouden bij het kiezen van een Integrated Pest Management programma voor uw faciliteit is dat het moet worden aangepast aan het type   plaag, de omgeving van uw faciliteit en de aard van uw bedrijf. Zo bent u er zeker van dat u de best mogelijke resultaten behaalt.

Deze audit kan u laten uitvoeren door het gecertificeerd personeel van Bug Crushers.

Welke preventiemaatregelen worden aanbevolen?

Facility managers zijn de eerste verdedigingslinie, omdat zij nauw betrokken zijn bij het monitoren van potentiële toegangspunten en tekenen van besmetting.

Uitsluiting en sanering zijn twee van de meest eenvoudige maar doeltreffende preventieve maatregelen die de voedingsindustrie kan nemen om haar gebouwen ongediertevrij te houden. Dit helpt in wezen ongedierte te voorkomen en leidt tot een veiligere, efficiëntere en beter georganiseerde werkplek.

Elimineer onjuiste afvalverwijdering. Volg een specifiek systeem om ervoor te zorgen dat het terrein van uw levensmiddelenbedrijf zowel binnen als buiten schoon blijft en vrij van alle soorten onnodige rommel en afval.

Dicht alle potentiële toegangspunten voor ongedierte af, zoals scheuren, kieren en spleten in de omgeving van leidingen, laadperrons, funderingen enz.

Voer regelmatig inspecties uit van gebieden die vatbaar zijn voor ongedierteplagen.

Het plaatsen van een stenen of grindperimeter rond de faciliteit zal de groei van vegetatie, die ongedierte kan herbergen, ontmoedigen.

Van de grondstoffen tot de verpakte eindproducten, elke stap in de voedselketen moet streng gecontroleerd worden. Regelmatige inspecties en een goede ongediertebestrijding moeten echter worden gepland en uitgevoerd om ervoor te zorgen dat uw faciliteit voldoet aan de verplichte normen voor voedselveiligheid.

wesp foto invert

Professionele ongedierte­bestrijders voor al uw problemen

Zorg ervoor dat uw faciliteit vrij is van alle risico’s in verband met ongedierte door te kiezen voor Bug Crushers. Wij maken gebruik van een geïntegreerde aanpak voor ongediertebestrijding in de voedingsindustrie. Bel ons vandaag, voor het uitvoeren van een inspectie of andere ongediertebestrijding eisen voor uw voedselverwerkende faciliteiten.

Bug Crushers