Offerte aanvragen 0800 16 016

Bug Crushers – Voor particulier en bedrijven

Supermarkten

Home » Sectoren » Supermarkten

De aanwezigheid van ongedierte in de supermarkt is bijna onvermijdelijk gezien de hoeveelheid voedsel die beschikbaar is voor verschillende insecten en knaagdieren. Daarom zijn detailhandelsbedrijven in voedingsmiddelen uiterst kwetsbaar en vereisen zij een hoog niveau van ongediertebestrijding om ervoor te zorgen dat aan de hoogste standaard van veiligheid en gezondheid wordt voldaan.

De behoefte aan ongediertebestrijding in supermarkten is nog nooit zo groot geweest als nu, omdat insecten en knaagdieren een ernstige bedreiging kunnen vormen voor de consument.
Als het gaat om voedselretailers, kunnen ongedierte verantwoordelijk zijn voor:

 • Voedselverontreiniging door de introductie van ziekten, bacteriën, ziektekiemen, virussen en andere ziekteverwekkers
 • Ongedierte kan worden aangetroffen in eindproducten die vervolgens de eindconsument kunnen bereiken
 • Knaagdieren en insecten kunnen grote schade aanrichten aan apparatuur, verpakkingen, eigendommen en producten met als gevolg omzetverlies als ze niet worden gecontroleerd
 • Reputatieschade als de besmetting bekend wordt
 • Mogelijke boetes en sluiting in ernstige gevallen
usp icoon

Ongediertebestrijding op maat

usp icoon

Preventie & effectief bestrijden

usp icoon

Online rapportage

Veel voorkomende plagen in de supermarkt

Ongedierte dat in de levensmiddelenindustrie wordt aangetroffen kan catastrofaal zijn voor een bedrijf, omdat het allemaal vectoren voor ziekten zijn. Elk soort ongedierte introduceert verschillende soorten ziekteverwekkers die voedselproducten kunnen besmetten die in de handen van de consument terechtkomen. Besmetting kan leiden tot het terugroepen van producten, het uitbreken van ziektes, reputatieschade, boetes en zelfs sluiting als dit ernstig genoeg wordt geacht. Het is van het grootste belang dat incidenten met ongedierte worden voorkomen en onmiddellijk worden behandeld als ze worden vastgesteld.

De meest voorkomende plaagdiersoorten in supermarkten zijn over het algemeen:

 • Knaagdieren – Ratten en muizen zijn erg slim en kunnen in korte tijd de voedselvoorraad van een winkel vernietigen als ze niet goed worden behandeld.
 • Kakkerlakken & mieren – Deze invasieve plagen zijn enkele van de meest hardnekkige plagen die moeilijk uit te roeien zijn nadat ze een gebied al hebben aangetast.
 • Snuitkevers en Indische motten – Zijn beide ongedierte die kunnen worden overgedragen op individuele detailhandelaars. Ze consumeren bij voorkeur granen zoals tarwe en gerst, maar worden ook aangetroffen in maïs, bonen, rijst en noten. Deze insecten blijven meestal enige tijd onopgemerkt terwijl de populaties exploderen. Dit ongedierte gebruikt elk voedsel dat het vindt om zich in te nestelen en legt eitjes die van larven veranderen in poppen voordat ze volwassen worden. Ze gaan uiteindelijk door en herhalen de levenscyclus totdat de hele container volledig is aangetast. Als de container wordt geopend, komen de volwassenen vrij en gaan op zoek naar nieuwe voedselbronnen in uw voorraadkast/magazijn.
 • Vliegen – Het aantal uitgestalde vruchten maakt de bestrijding van fruitvliegen tot een aanhoudend probleem. Verse producten moeten worden ingeruild om te voorkomen dat overrijp fruit te lang in de schappen blijft liggen om fruitvliegen aan te trekken.
Insecten bestrijding icoon

Insecten bestrijding

Onderneem actie alvorens het een echte plaag wordt.

Meer informatie

Knaagdieren bestrijding icoon

Knaagdieren bestrijding

Snelle en efficiënte knaagdierenbestrijding.

Meer informatie

Overige bestrijding icoon

Overige bestrijding

Voor elke plaag een specifieke oplossing.

Meer informatie

Professionele ontsmetting en reiniging icoon

Professionele ontsmetting en reiniging

Dankzij onze ervaring kunnen we snel en efficiënt te werk gaan.

Meer informatie

Waar in kruidenierswinkels vind je ongedierte?

Er zijn zoveel plaatsen in een kruidenierswinkel waar ongedierte een comfortabel onderkomen kan vinden. In het ideale geval is het een ongestoorde plek, wat niet moeilijk te vinden is gezien het aantal rekken, opslagruimtes en ruimtes waar voedsel wordt klaargezet en uitgestald. Wees waakzaam op plaatsen die vaak over het hoofd worden gezien, zoals:

 • Pauzeruimtes voor werknemers
 • Kluisjes voor werknemers
 • Slagersafdeling
 • Bakkerij
 • Laadperrons
 • Ruimtes voor afvalverwerking
 • Ingangen en uitgangen
 • Onder vitrines
 • Onder apparaten
 • Parkings

Vroegtijdige ontdekking is het meest kritische element van succesvolle ongediertebestrijding. Weten op welke tekenen je moet letten is het belangrijkste onderdeel om ongedierte-activiteit tijdig te rapporteren.

Hoe houdt u de ongedierte populatie onder controle?

Supermarkt managers zijn over het algemeen verantwoordelijk voor de netheid en het onderhoud van een kruidenierswinkel. Het wordt aanbevolen dat zij een soort van preventie checklist gebruiken om de mogelijkheid van een toekomstige plaaginvasie te minimaliseren. Een paar belangrijke stappen die kunnen worden genomen om toekomstige uitbraken van ongedierte te voorkomen zijn:

Uitsluiting – De meeste insecten en knaagdieren vinden hun weg naar binnen via toegangspunten in een faciliteit. Deze toegangspunten weten te lokaliseren & deze goed afdichten om hen zo een gemakkelijk de toegang te verhinderen is de meest efficiënte methode van ongediertepreventie.

Hygiëne – Naast het weren van ongedierte zorgt het schoon en hygiënisch houden van een ruimte ervoor dat deze vrij is van afval en puin dat gebruikt kan worden als voedselbron voor een groeiende plaagdierpopulatie.

Afvalverwijdering – Het is belangrijk dat de juiste protocollen worden gevolgd om de activiteit van ongedierte te minimaliseren op plaatsen waar zich afval ophoopt. Door gebruik te maken van verzegelde containers en ervoor te zorgen dat afvalgebieden schoon worden gehouden, kan de hoeveelheid afval worden verminderd waar plaagdieren zich tot aangetrokken voelen.

Regelmatige inspectie – Het voortdurend controleren van potentiële schuilplaatsen en zichtbare tekenen van aanwezigheid zal ervoor zorgen dat ongedierte onmiddellijk wordt opgemerkt.

De buitenkant aanpassen – De landschapsarchitectuur aanpassen aan de buitenkant om zo de vegetatie die plaagdieren kan huisvesten weg te houden van het gebouw.

Kwaliteitscontrole van producten – Alle verpakte eindproducten moeten een kwaliteitscontrole ondergaan om besmette producten te identificeren en te verwijderen. Deze verpakkingen moeten worden gekoppeld aan specifieke batches, zodat gelijksoortige producten zorgvuldig kunnen worden geïnspecteerd.

Producten optillen – Producten ten minste 15 cm boven de grond & weg van de wanden houden is een standaard gezondheids- en veiligheidsprotocol.

Inspectie van leveringen – Binnenkomende pakketten met producten en granen zijn potentiële bedreigingen die al ongedierte kunnen bevatten van leveranciers. Wees waakzaam voor ongedierte dat binnensluipt via kartonnen verpakkingen, goederen en paletten.

Dozen verscheuren na gebruik – Het verscheuren van kartonnen dozen vermindert de rommel waarin ongedierte en knaagdieren zich kunnen verstoppen en nestelen.

Zorg voor een regelmatig schoonmaakrooster – Dit helpt om de omgeving schoon te houden en zorgt er tegelijkertijd voor dat de schoonmaak verantwoordelijk wordt gehouden.

Maak de voedselbereidingsplaatsen schoon – Houd de voedselbereidingsgebieden schoon en was al het keukengerei wanneer niet in gebruik om voedselbronnen voor insecten en knaagdieren te verminderen. Dit geldt ook voor vetvangers en moeilijk bereikbare plaatsen die anders misschien over het hoofd worden gezien.

Professionele ongedierte­bestrijders voor al uw problemen

Elk van de bovenstaande tips zal helpen om een hoge standaard van netheid te handhaven, maar zelfs met bovenstaande maatregelen moet de supermarkt voortdurend en grondig worden geïnspecteerd. Regelmatige inspectie met gespecialiseerde ongediertebestrijdingsdiensten wordt aanbevolen om ervoor te zorgen dat een faciliteit voldoet aan de voedselveiligheidsnormen. Bug Crushers biedt gespecialiseerde behandelingsopties die zijn ontworpen om supermarkt-specifieke ongedierteproblemen op te lossen.

wesp foto invert
Bug Crushers