Offerte aanvragen 0800 16 016

Bug Crushers – Voor particulier en bedrijven

Zilvervisjes

Home » Diensten » Zilvervisjes

Zilvervisjes gespot? Echte onderkruipers zijn het. Met hun gladde schubben en hun voelsprieten lijken het wel kleine kakkerlakken. Zitten ze in uw badkamer of toilet? Geen toeval: zilvervisjes zoeken vochtige ruimtes op. Ze voeden zich meestal met de lijm achter behangpapier of tegels. Eigenlijk houden ze van alles waarin plantaardige stoffen verwerkt zijn.

Wilt u zilvervisjes efficiënt bestrijden? U hebt geluk dat u naar deze website bent gesurft. Want Bug Crushers behandelt deze wriemelende insecten met een daadkrachtig bestrijdingsmiddel. Bovendien is het een residueel product, waarvan na een tijdje geen enkel spoor achterblijft. Gezonder voor uw hele gezin en alle huisdieren.

usp icoon

Ongediertebestrijding op maat

usp icoon

Preventie & effectief bestrijden

usp icoon

Online rapportage

Biologie

Zilvervisjes danken hun naam aan het zilverachtige, metaalachtige uiterlijk en de visachtige vorm en bewegingen. Ze hebben geen vleugels, maar kunnen zeer snel rennen. Volwassen zilvervisjes hebben een lichaamslengte van ongeveer 12-19 mm, de staart niet meegerekend. Ze hebben een afgeplat lichaam en hun vorm wordt vaak vergeleken met een druppel, een wortel of een vis, die van kop tot staart taps toeloopt en meestal bedekt is met schubben. Zilvervisjes worden ook wel “borstelstaarten” genoemd vanwege hun drie lange, borstelige of staartachtige aanhangsels aan de achterkant van hun lichaam.  Ze hebben ook draadvormige antennes en kleine samengestelde ogen die ver uit elkaar staan. Onvolwassen zilvervisjes lijken op de volwassen dieren, behalve wat hun grootte betreft, en hun schubben verschijnen bij de derde of vierde vervelling. Zilvervisjes komen meestal voor in vochtige ruimten in huis, zoals badkamers, kelders en zolders. Ze verbergen zich voor mensen, waardoor eventuele schade die ze hebben aangericht onopgemerkt blijft.

Insecten bestrijding icoon

Insecten bestrijding

Onderneem actie alvorens het een echte plaag wordt.

Meer informatie

Knaagdieren bestrijding icoon

Knaagdieren bestrijding

Snelle en efficiënte knaagdierenbestrijding.

Meer informatie

Overige bestrijding icoon

Overige bestrijding

Voor elke plaag een specifieke oplossing.

Meer informatie

Professionele ontsmetting en reiniging icoon

Professionele ontsmetting en reiniging

Dankzij onze ervaring kunnen we snel en efficiënt te werk gaan.

Meer informatie

Levenscyclus

Zilvervisjes zijn oude en unieke wezens in vergelijking met de meeste andere moderne insecten. Als gevolg daarvan hebben deze fascinerende geleedpotigen een andere levensduur en levenscyclus dan andere insecten. Ze ontwikkelen zich via een proces dat “ametabolische metamorfose” wordt genoemd. Dit proces betekent dat een zilvervisje geen metamorfose of gedaanteverwisseling ondergaat naarmate het ouder wordt – een baby zilvervisje of nimf is lichamelijk vrijwel identiek aan een volwassen zilvervisje, alleen kleiner. Er zijn geen larven van zilvervisjes en de nimfen komen uit de eitjes van de zilvervisjes. Wat de eitjes zelf betreft, leggen vrouwelijke zilvervisjes niet echt veel eitjes gedurende hun hele leven. Een vrouwtje legt meestal tot 100 eitjes in haar hele leven. Vrouwtjes leggen meestal 1 tot 3 eitjes per keer, individueel of in groep. Ze leggen hun eitjes in kieren en spleten, waar ze moeilijker te vinden zijn.

In ideale omstandigheden (22° – 32° Celsius, een relatieve luchtvochtigheid van 50-75 procent, overvloedige voedselbronnen) kan een vrouwtje meer eitjes tegelijk leggen. Als ze eenmaal gelegd zijn, hebben de eitjes tussen de 2 weken en 2 maanden nodig om uit te komen (ook weer afhankelijk van de omstandigheden buiten). De zilvervisjes die uit de eitjes komen zijn ongeveer 1 mm lang en bleker van kleur dan hun volwassen soortgenoten. Zilvervisjes vervellen hun uitwendige schaal 6 tot 7 keer voordat ze geslachtsrijp zijn, wat enkele maanden tot drie jaar kan duren. Zilvervisjes blijven vervellen zelfs nadat ze volwassen zijn geworden, wat ook een vrij uniek kenmerk van ze is.

Gewoonten

Zilvervisjes bewegen snel en zijn goede klimmers. Ze kunnen weken overleven zonder voedsel of water, maar hebben wel een hoge luchtvochtigheid van 70 tot 90 procent nodig. Zilvervisjes verkiezen ruimten met een kamertemperatuur van 21-29°C. Het zijn nachtdieren die zich overdag verbergen of rusten in nauwe spleten of kieren. Zilvervisjes kunnen bijna overal in een huis worden aangetroffen, inclusief woonkamers, slaapkamers, badkamers, zolders, kelders en garages. Schuine daken zijn in feite uitstekende broedplaatsen voor zilvervisjes tijdens de warmere maanden, omdat ze een overvloed aan vocht, cellulose, zetmeel en dode insecten bevatten. Van daaruit kunnen ze gemakkelijk binnendringen en zich door de isolatie naar beneden verplaatsen om een huis binnen te dringen.

Plaatsen waar zilvervisjes regelmatig voorkomen zijn commerciële gebouwen zoals kantoren, winkels en bibliotheken. Ze worden vaak in gebouwen binnengebracht via kartonnen dozen met boeken en papieren van een aangetaste locatie. Ze zwerven een eind weg op zoek naar voedsel, maar als ze eenmaal een geschikte voedselbron hebben gevonden, blijven ze in de buurt ervan. Binnen gebouwen broeden ze op verschillende plaatsen, zoals in holle muren, in/onder de vloer, op zolders, enz.

Tekenen van een zilvervisjesplaag

De eerste stap om te bepalen of je een zilvervisjesplaag hebt, is leren om de tekenen te herkennen. Sommige van deze tekenen zijn duidelijk, zoals het zien van een levend zilvervisje. Maar sommige tekenen van zilvervisjes kunnen veel subtieler zijn. Je moet weten waar je moet kijken en waar je naar moet zoeken.

#1. Het vinden van een zilvervisje
Eén van de, zo niet het belangrijkste teken dat uw huis een zilvervisjesprobleem heeft, is als u er daadwerkelijk één ziet. Natuurlijk betekent het zien van één achterblijver in je gootsteen niet noodzakelijkerwijs dat je huis krioelt van de zilvervisjes, maar evengoed moet je je afvragen of het gewoon een achterblijver is. Zelfs één zilvervisje vinden kan moeilijk zijn omdat deze kruipdieren nachtdieren zijn en hun best doen om mensen te vermijden. Dus zelfs het vinden van één levend zilvervisje kan een sterk teken zijn van een zilvervisjesplaag. Vooral gezien de snelle, productieve en frequente geboortecijfers van zilvervisjes.
#2. Uitwerpselen van zilvervisjes

Uitwerpselen zijn een typische aanwijzing dat je te maken hebt met een ongewenste gast. Alle knaagdieren kunnen worden geïdentificeerd door hun uitwerpselen en zilvervisjes zijn geen uitzondering.

Hoe ziet zilvervisjespoep eruit? Uitwerpselen van zilvervisjes zijn heel karakteristiek. Kijk uit naar uitwerpselen die lijken op kleine peperkorrels of pellets – zwart en bolvormig. Hoewel het een behoorlijk walgelijke zaak is om uw tijd hier aan te besteden, is het belangrijk om correct vast te stellen van welk type beestje de uitwerpselen afkomstig zijn, aangezien bepaalde verdelgingstactieken die werken voor zilvervisjes niet werken voor ander ongedierte.

Waar moet u zoeken? Meestal worden uitwerpselen gevonden op de gebruikelijke plaatsen zoals voedselzakken, dozen en andere plaatsen waar zilvervisjes zich graag verstoppen, waardoor het relatief eenvoudig is om te bepalen of u een plaag heeft of niet. Sommige huiseigenaren hebben ook sporen van de poep ontdekt in hun boeken en papieren. Zorg dat u vertrouwd raakt met het uiterlijk en veeg de uitwerpselen niet zomaar aan de kant, omdat u ze voor algemeen stof of vuil aanziet.

#3. Schade door zilvervisjes

Het grootste teken van een verborgen zilvervisjesplaag is schade aan je huis en bezittingen. Zilvervisjes zijn waarschijnlijk de minst kieskeurige eters die je ooit zult tegenkomen. Vrijwel alles staat op hun menu. Daarom kan de schade groot zijn en dus makkelijker te vinden. Hier is waar te controleren op schade door zilvervisjes.

Schade aan boeken en papier door zilvervisjes

Zilvervisjes houden van zetmeelrijk voedsel, dus je kunt daar beginnen. Meestal vind je zilvervisjes “bewijs” zoals gaten in dingen als behang, boeken, papieren en kartonnen opbergdozen. Voor het grootste deel is dit te wijten aan de honger van het ongedierte naar vreemde dingen zoals lijm en kleefstoffen die worden gebruikt bij het binden van boeken en het aanbrengen van behang.

#4. Zilvervisjes vervellen

Tijdens hun hele levenscyclus vervellen zilvervisjes, vooral tijdens hun adolescentie en de ‘nimf’-fase van hun leven. Hoe vervellen zilvervisjes? Gezien hun kleine formaat en gestalte (het gemiddelde zilvervisje wordt niet langer dan een centimeter) kunnen deze kleine schillen en schelpen lange tijd onopgemerkt blijven, of gewoon verstrikt raken tussen de algemene vloerresten van je keuken en badkamer. De kans is het grootst dat je huidschilfers vindt in de badkamer, keuken of kelder van je huis, aangezien ze dat waarschijnlijk dichter bij hun eigen huis doen, in plaats van tijdens het verkennen of jagen naar voedsel.

#5. Gele vlekken

Het is waarschijnlijk dat je de huiden van zilvervisjes niet herkent voor wat ze zijn. Daarom is het handig om te zoeken naar kleine gele vlekken die op je huisraad achterblijven. Hoe zien gele vlekken van zilvervisjes eruit? Je kunt onverklaarbare gele vlekken zien op plekken waar zilvervisjes zich graag verstoppen. Gelukkig duidt dit niet op urineren. In plaats daarvan is het waarschijnlijk geelachtige stof dat wordt afgestoten wanneer zilvervisjes vervellen. Net als de uitwerpselen is dit een ander subtiel maar zeker teken dat er regelmatig zilvervisjes actief zijn.

Waar moet je kijken? In principe is dit te zien op elke plek waar het zilvervisje heeft rondgestruind. Begin met het zoeken naar gele vlekken op je kleding, in je boeken en papieren of zelfs rond je behang. Natuurlijk kan deze indicator iets moeilijker te vinden zijn, omdat ze graag op zichzelf blijven en in zeer donkere en vochtige delen van uw huis leven die u waarschijnlijk niet vaak onderzoekt. Een vluchtige controle van enkele van de meer krappe en groezelige plekken in je huis zou echter genoeg moeten zijn om het zeker te weten.

Schade door zilvervisjes in de bijkeuken

Aangezien hun dieet veel zetmeelrijk voedsel bevat, kunt u zilvervisjes ook schade zien aan dozen of opslagcontainers met haver, granen, suikerrijk voedsel en bakingrediënten zoals meel. Het is goed om te bedenken dat als je dit soort voedsel in grote hoeveelheden koopt en het vervolgens bewaart voor een later tijdstip, dat hoe langer je het onbeheerd achterlaat, hoe groter de kans is dat zilvervisjes het vinden.
Vergeet niet dat zilvervisjes een hekel hebben aan licht, lawaai en gedoe, dus open je voorraadkast en laat het licht vaak binnen.

Zilvervisjesschade aan behangpapier

Een andere slimme plek om te zoeken naar tekenen van zilvervisjes-schade is het behang. Als je in het bijzonder zilvervisjes, de baas wilt blijven, is het de moeite waard om op de staat van je behang te letten.

De blijkbaar heerlijke mix van lijm en papierachtige goedheid maakt behang tot een zeer gewilde snack voor zilvervisjes. Dit uit zich meestal in de vorm van beschadigd behang, met gaten of gele vlekken. Als je veel schade opmerkt, kan je opteren om het behang te repareren. Een andere optie is om het gewoon helemaal te verwijderen en hier voor eens en altijd een einde aan te maken.

Schade aan kleding door zilvervisjes

Als het probleem bijzonder groot is, of als de nesten van de zilvervisjes zich elders in huis bevinden, kun je tekenen van schade opmerken op je wasgoed of linnengoed. Ze richten zich echter vooral op lichtere en fijnere materialen, dus als u zware kleding met schade opmerkt, heeft u misschien een ander probleem.

Schade aan tapijt door zilvervisjes

Tapijt is niet het eerste wat een zilvervisje eet. Dus als u aanzienlijke schade aan uw tapijt vaststelt zonder dat er andere tekenen van zilvervisjes zijn, kan het zijn dat u met een ander ongedierte te maken heeft. Namelijk de tapijtkever. Zilvervisjes geven over het algemeen de voorkeur aan zetmeelrijke items, maar vergeet niet dat deze kruipdieren niets anders zijn dan veelzijdige eters. Als er niets op hun favoriete menu staat, zullen zilvervisjes hun toevlucht nemen tot het eten van de vezels van uw tapijt.

Zilvervisjeseitjes

Voor veel ongedierte is het vinden van eitjes een duidelijk teken van aantasting. Hoe zit het dan met de eitjes van zilvervisjes? Eitjes van zilvervisjes zijn een serieus probleem. Een enkel zilvervisjes vrouwtje kan meerdere clusters van eitjes per dag leggen. Dit kan oplopen tot een totaal van duizenden eitjes in haar leven. Hoe zien ze eruit? Zilvervisjeseitjes zijn cirkel/ovaal vormig. Bij het leggen zijn ze zacht wit, maar na een paar uur oxidatie worden ze taai en geel.
Eitjes van zilvervisjes zijn ook zichtbaar met het blote oog, ze zijn ongeveer 1 millimeter lang. Dus ze zouden gemakkelijk te herkennen moeten zijn als teken van aantasting, toch? Niet noodzakelijk.

Waar moet je zoeken? Zilvervisjes doen er letterlijk alles aan om hun eitjes in de veiligste kieren en spleten te verstoppen. Ze worden zelden in de open lucht gelegd, daarom kan het heel moeilijk zijn om naar zilvervisjeseitjes te zoeken. Ze zitten verstopt in de kleinste kieren en spleten, begraven in stof of voedsel, of veilig genesteld in opgeborgen kleding. Het ergste van zilvervisjeseitjes is dat het er heel veel zijn. Zodra een zilvervisje een goed broedgebied vindt om veilig zijn eitjes te leggen, kan het feromonen uitzenden om andere zwangere zilvervisjes te laten weten dat er een veilig broedgebied in de buurt is.

Wanneer er veel opeengepakte zilvervisjes zijn, ontstaan de nodige temperatuur en vochtigheid om de eieren sneller te laten uitkomen, al na twee weken. Zodra ze uitkomen, is er natuurlijk een nieuwe groep hongerige zilvervisjes om zich een weg te eten door je huisraad. Het grootste teken van een verborgen zilvervisjesplaag is schade aan je huis en bezittingen. Zilvervisjes zijn waarschijnlijk de minst kieskeurige eters die je ooit zult tegenkomen. Vrijwel alles staat op hun menu.

wesp foto invert

Hoe zit het met zilvervisjesbeten?

Als het gaat om bloedzuigend ongedierte zoals bedwantsen of vlooien, kan het vinden van rode, jeukende striemen op je huid een sterke aanwijzing zijn van een plaag. Maar hoe zit het met zilvervisjes? Bijten zilvervisjes mensen? Dit is een zeer veel voorkomende vraag, wat begrijpelijk is gezien het feit dat veel ander huishoudelijk ongedierte houdt van een goed menselijk feestmaal. Maar als het gaat om zilvervisjes, is het antwoord … gelukkig, nee. Zilvervisjes vormen geen bedreiging voor de mens, omdat ze niet bijten en geen ziekten verspreiden. Ook is hun mond niet gemaakt om een mens te buiten. Trouwens, ze hebben geen reden om je te bijten. Wel kunnen ze zich voeden met dode huid en roos. Zilvervisjes zijn eigenlijk de afvalverwerker van de natuur – ze eten de resten die elk ander wezen achterlaat.

Bug Crushers