Offerte aanvragen 0800 16 016

Bug Crushers – Voor particulier en bedrijven

Zilvervisjes

Home » Diensten » Zilvervisjes

Zilvervisjes gespot? Echte onderkruipers zijn het. Met hun gladde schubben en hun voelsprieten lijken het wel kleine kakkerlakken. Zitten ze in uw badkamer of toilet? Geen toeval: zilvervisjes zoeken vochtige ruimtes op. Ze voeden zich meestal met de lijm achter behangpapier of tegels. Eigenlijk houden ze van alles waarin plantaardige stoffen verwerkt zijn.

Wilt u zilvervisjes efficiënt bestrijden? U hebt geluk dat u naar deze website bent gesurft. Want Bug Crushers behandelt deze wriemelende insecten met een daadkrachtig bestrijdingsmiddel. Bovendien is het een residueel product, waarvan na een tijdje geen enkel spoor achterblijft. Gezonder voor uw hele gezin en alle huisdieren.

usp icoon

Ongediertebestrijding op maat

usp icoon

Preventie & effectief bestrijden

usp icoon

Online rapportage

Biologie

Zilvervisjes danken hun naam aan het zilverachtige, metaalachtige uiterlijk en de visachtige vorm en bewegingen. Ze hebben geen vleugels, maar kunnen zeer snel rennen. Volwassen zilvervisjes hebben een lichaamslengte van ongeveer 12-19 mm, de staart niet meegerekend. Ze hebben een afgeplat lichaam en hun vorm wordt vaak vergeleken met een druppel, een wortel of een vis, die van kop tot staart taps toeloopt en meestal bedekt is met schubben. Zilvervisjes worden ook wel “borstelstaarten” genoemd vanwege hun drie lange, borstelige of staartachtige aanhangsels aan de achterkant van hun lichaam.  Ze hebben ook draadvormige antennes en kleine samengestelde ogen die ver uit elkaar staan. Onvolwassen zilvervisjes lijken op de volwassen dieren, behalve wat hun grootte betreft, en hun schubben verschijnen bij de derde of vierde vervelling. Zilvervisjes komen meestal voor in vochtige ruimten in huis, zoals badkamers, kelders en zolders. Ze verbergen zich voor mensen, waardoor eventuele schade die ze hebben aangericht onopgemerkt blijft.

Insecten bestrijding icoon

Insecten bestrijding

Onderneem actie alvorens het een echte plaag wordt.

Meer informatie

Knaagdieren bestrijding icoon

Knaagdieren bestrijding

Snelle en efficiënte knaagdierenbestrijding.

Meer informatie

Overige bestrijding icoon

Overige bestrijding

Voor elke plaag een specifieke oplossing.

Meer informatie

Professionele ontsmetting en reiniging icoon

Professionele ontsmetting en reiniging

Dankzij onze ervaring kunnen we snel en efficiënt te werk gaan.

Meer informatie

Levenscyclus

Zilvervisjes zijn oude en unieke wezens in vergelijking met de meeste andere moderne insecten. Als gevolg daarvan hebben deze fascinerende geleedpotigen een andere levensduur en levenscyclus dan andere insecten. Ze ontwikkelen zich via een proces dat “ametabolische metamorfose” wordt genoemd. Dit proces betekent dat een zilvervisje geen metamorfose of gedaanteverwisseling ondergaat naarmate het ouder wordt – een baby zilvervisje of nimf is lichamelijk vrijwel identiek aan een volwassen zilvervisje, alleen kleiner. Er zijn geen larven van zilvervisjes en de nimfen komen uit de eitjes van de zilvervisjes. Wat de eitjes zelf betreft, leggen vrouwelijke zilvervisjes niet echt veel eitjes gedurende hun hele leven. Een vrouwtje legt meestal tot 100 eitjes in haar hele leven. Vrouwtjes leggen meestal 1 tot 3 eitjes per keer, individueel of in groep. Ze leggen hun eitjes in kieren en spleten, waar ze moeilijker te vinden zijn.

In ideale omstandigheden (22° – 32° Celsius, een relatieve luchtvochtigheid van 50-75 procent, overvloedige voedselbronnen) kan een vrouwtje meer eitjes tegelijk leggen. Als ze eenmaal gelegd zijn, hebben de eitjes tussen de 2 weken en 2 maanden nodig om uit te komen (ook weer afhankelijk van de omstandigheden buiten). De zilvervisjes die uit de eitjes komen zijn ongeveer 1 mm lang en bleker van kleur dan hun volwassen soortgenoten. Zilvervisjes vervellen hun uitwendige schaal 6 tot 7 keer voordat ze geslachtsrijp zijn, wat enkele maanden tot drie jaar kan duren. Zilvervisjes blijven vervellen zelfs nadat ze volwassen zijn geworden, wat ook een vrij uniek kenmerk van ze is.

Levenscyclus zilvervisjes

Gewoonten

Zilvervisjes bewegen snel en zijn goede klimmers. Ze kunnen weken overleven zonder voedsel of water, maar hebben wel een hoge luchtvochtigheid van 70 tot 90 procent nodig. Zilvervisjes verkiezen ruimten met een kamertemperatuur van 21-29°C. Het zijn nachtdieren die zich overdag verbergen of rusten in nauwe spleten of kieren. Zilvervisjes kunnen bijna overal in een huis worden aangetroffen, inclusief woonkamers, slaapkamers, badkamers, zolders, kelders en garages. Schuine daken zijn in feite uitstekende broedplaatsen voor zilvervisjes tijdens de warmere maanden, omdat ze een overvloed aan vocht, cellulose, zetmeel en dode insecten bevatten. Van daaruit kunnen ze gemakkelijk binnendringen en zich door de isolatie naar beneden verplaatsen om een huis binnen te dringen.

Plaatsen waar zilvervisjes regelmatig voorkomen zijn commerciële gebouwen zoals kantoren, winkels en bibliotheken. Ze worden vaak in gebouwen binnengebracht via kartonnen dozen met boeken en papieren van een aangetaste locatie. Ze zwerven een eind weg op zoek naar voedsel, maar als ze eenmaal een geschikte voedselbron hebben gevonden, blijven ze in de buurt ervan. Binnen gebouwen broeden ze op verschillende plaatsen, zoals in holle muren, in/onder de vloer, op zolders, enz.

Tekenen van een zilvervisjesplaag

Let op voedingssporen, hoewel die onregelmatig kunnen zijn, of het nu gaatjes zijn, inkepingen langs een rand, of oppervlakte-etsen. Gele vlekken, schubben en/of uitwerpselen (kleine zwarte peperachtige korreltjes) kunnen ook te zien zijn op aangetaste materialen.

Dit ongedierte is meestal te vinden in vochtige ruimtes in huis, zoals kelders, zolders en badkamers. Ze worden opgemerkt wanneer ze naar beneden komen uit plafondspanten en/of vallen uit lichtkoepels en verlichtingsarmaturen in het plafond. Ze dringen waarschijnlijk binnen via schuine daken.

wesp foto invert

Bedreigingen

Zilvervisjes vormen geen bedreiging voor de mens, omdat ze niet bijten en geen ziekten verspreiden. Ze kunnen echter wel schade toebrengen aan persoonlijke bezittingen. Ze voeden zich meestal met papier, lijm, kleding en voedingsmiddelen, zoals meel en havermout. Ze geven de voorkeur aan eiwitten boven koolhydraten en zijn kannibalistisch – hun favoriete eiwitmaaltijden zijn gedroogd rundvlees en dode of gewonde soortgenoten.

Bug Crushers