Offerte aanvragen 0800 16 016

Bug Crushers – Voor particulier en bedrijven

Wespen

Home » Diensten » Wespen

Als het op ongedierte aankomt, kunnen wespen een van de lastigste insecten zijn die uw huis of bedrijf teisteren. Het is niet ongebruikelijk dat er zich een wespennest ontwikkelt in of rond uw woning, maar het kan even duren voordat u het merkt, afhankelijk van waar de wespen zich vestigen. Om te voorkomen dat de plaag uit de hand loopt, is het beste om te begrijpen hoe u een mogelijk probleem vanaf het begin kunt identificeren. Om uw huis of bedrijf tegen wespen te beschermen, moet u het gedrag van dit ongedierte leren kennen, preventieve maatregelen nemen en effectieve behandelingsopties vinden voor het geval zich een plaag voordoet. Heeft u een wespennest in uw tuin, rondom uw huis, op zolder of in uw spouwmuur neem dan contact op met de experts van Bug Crushers om u te helpen met deze te bestrijden om zo overlast te voorkomen.

usp icoon

Ongediertebestrijding op maat

usp icoon

Preventie & effectief bestrijden

usp icoon

Online rapportage

Wat zijn de gevolgen van wespen in en rond mijn huis of bedrijf?

Het meest frustrerende gevolg van een wespenplaag is de mogelijkheid van steken, vooral voor mensen die allergisch zijn. Als je gevoelig bent voor wespensteken, kunnen ze je in een anafylaxie brengen – een ernstige, mogelijk levensbedreigende allergische reactie. Hoewel veel mensen bang zijn voor wespensteken, is het onwaarschijnlijk dat deze insecten u steken tenzij ze zich bedreigd voelen, maar het kan frustrerend zijn om u zorgen te maken over de mogelijkheid van steken elke keer dat u buiten bent of uw huis of bedrijf binnenloopt. Als de wespen uw woning zijn binnengedrongen, is de kans op steken zelfs nog groter.

Als u een winkel of restaurant bezit, moet u wespenbestrijding serieus nemen.

Als je klanten veel last hebben van wespen zullen ze waarschijnlijk klagen en hun geld terugvragen of een negatieve recensie achterlaten. Beide kunnen resulteren in een verlies van toekomstige inkomsten.

U heeft de plicht uw klanten en personeel te beschermen. Om de verstoring van uw bedrijf tot een minimum te beperken, raden wij u aan contact op te nemen met een professionele ongediertebestrijder.

Insecten bestrijding icoon

Insecten bestrijding

Onderneem actie alvorens het een echte plaag wordt.

Meer informatie

Knaagdieren bestrijding icoon

Knaagdieren bestrijding

Snelle en efficiënte knaagdierenbestrijding.

Meer informatie

Overige bestrijding icoon

Overige bestrijding

Voor elke plaag een specifieke oplossing.

Meer informatie

Professionele ontsmetting en reiniging icoon

Professionele ontsmetting en reiniging

Dankzij onze ervaring kunnen we snel en efficiënt te werk gaan.

Meer informatie

Tekenen van wespennesten

Als u een groot aantal wespen in en rond uw huis of werk ziet, is er waarschijnlijk een wespennest of een belangrijke lokstof in de buurt.

Wespennesten zijn er in veel verschillende vormen en maten. Het zijn wonderbaarlijke bouwwerken die tot 5.000 wespen kunnen bevatten tijdens de piekactiviteit in de late zomer.

Ze bouwen hun nest met gekauwd hout en speeksel om een papier-maché materiaal te maken. Het nestmateriaal is duurzaam, licht en verrassend waterdicht.

Honderden wespen produceren dit papierachtige materiaal om hun nest uit te bouwen. Elk wespennest is zowel uniek als heeft kenmerken gemeen met andere kolonies van dezelfde soort.

Meer informatie over wespen

Biologie

Wespen worden ingedeeld in de orde vliesvleugeligen (Hymenoptera), wat “vleugels met vliezen” betekent. Alle stekende insecten behoren tot deze groep. Ze hebben complexe sociale structuren en verschillende manieren om dingen te doen.
Het zijn jagers en aaseters die jagen op allerlei geleedpotigen en dierlijke eiwitbronnen. Ze zijn goed uitgerust voor deze rol, ze gebruiken hun grote, krachtige snijkaken om prooien te vangen, te bedwingen en te verwerken, hebben grote ogen om potentiële prooien te detecteren, en het vermogen om te vliegen en te zweven op jacht naar voedsel. Hoewel wespen bekend staan om hun steekvermogen, vangen of bedwingen ze hun prooi niet met de angel. Hun gif wordt volledig ter verdediging gebruikt, voornamelijk tegen gewervelde potentiële roofdieren. Alle onderzochte wespengiffen zijn giftig, pijnlijk en effectief tegen gewervelde dieren, maar zijn eerder zwak actief en traag in het treffen van insecten, tenzij de angel wordt toegediend in de buurt van een ganglionaal centrum van het zenuwstelsel. Bovendien hebben wespen weinig behoefte om prooien te steken omdat ze zijn uitgerust met krachtige kaken waarmee ze houtvezels uit dode bomen kauwen en in enkele minuten taaie insectennetten kunnen doorsnijden.

Behandeling van wespensteken
Als u na een steek moeite heeft met ademhalen, duizelig bent of een opgezwollen gezicht heeft, moet u onmiddellijk medische hulp inroepen.  

Als u geen ernstige allergische reactie heeft gehad, zal de steek nog steeds erg pijnlijk zijn.

Doe dan het volgende:
1) Probeer met uw mond het wespengif uit de huid te zuigen op de plek waar u gestoken bent. Dit zal de allergische reactie als gevolg van de wespensteek tot een minimum beperken.
2) Was de plek rond de steek met water en zeep
3) Breng een koud kompres aan, zoals een ijspack, gedurende ten minste 10 minuten
4) Verhoog de getroffen plek, indien mogelijk.
Vermijd krabben en probeer geen gekke huismiddeltjes. Azijn en zuiveringszout maken het waarschijnlijk alleen maar erger.
Ga naar uw apotheker en vraag om jeukcrèmes en antihistaminica.

Kenmerken van wespen

De koningin-wesp is groter dan normale wespen (ongeveer 20mm).

Ze overwintert en maakt in het voorjaar een nest waarin ze haar eitjes legt. Ze voedt de larven met insecten tot ze zich ontwikkelen tot werksters, drie tot vier weken later.

De werksters, allemaal steriele vrouwtjes, zoeken een kilometer lang naar voedsel.

Aan het eind van het jaar, als de koudere lucht arriveert, en het fruit snel begint te bederven, beginnen de wespen te verhongeren of sterven van de kou.

De volwassen werksters sterven af, en de nieuwe koninginnewespen gaan in winterslaap en komen in de lente te voorschijn om het proces opnieuw te beginnen, met de bouw van geheel nieuwe nesten.

Eén nest kan 3.000-8.000 wespen per jaar voortbrengen.

Wat wespen eten

Wespen zijn natuurlijke bestrijders van ongedierte en hebben de neiging om andere insecten te eten.

Op hun hoogtepunt in augustus en september, wanneer de jongen zijn grootgebracht, richten de werksters zich op het zoete voedsel waar ze de voorkeur aan geven en worden ze een lastpost.

Wesp of bij?

In tegenstelling tot bijen, verliezen wespen hun angel niet bij een steek. Hierdoor kan een enkele wesp dus meerdere keren steken.
Het is heel makkelijk om bijen met wespen te verwarren. Maar de manier waarop we bijen en wespen behandelen is zeer verschillend. Bijen zijn een belangrijke, nuttige soort die zelden als een plaag wordt beschouwd. Imkers behandelen bijennesten alleen als ze een significante bedreiging zijn voor de volksgezondheid. Bijen zijn vliesvleugeligen, gespecialiseerd in bloemen, ze eten nectar voor energie en stuifmeel voor eiwitten.
Alle soorten zijn essentieel voor onze ecosystemen, omdat zij het grootste aantal bestuivende insecten zijn. Naar schatting is een derde van alle gewassen afhankelijk van bestuiving, met inbegrip van de gewassen die als veevoeder worden gebruikt; het gaat om 70 verschillende soorten gewassen.
Als u niet zeker weet of het om bijen of wespen gaat, neem dan contact op met ons en wij helpen u verder. Bijen en hommels zijn namelijk beschermde insecten & hun nesten of zwermen worden daarom niet door ons bestreden. Neem, indien mogelijk en veilig, een foto om te helpen bij de identificatie.

Hoe verschilt een wespennest met een bijennest?

Het verschil tussen een wespennest en een bijennest is te zien aan het materiaal dat de insecten gebruiken. Zo kauwen wespen hout- en plantenvezels tot pulp om hun nest te bouwen. Bijen daarentegen, produceren zelf bijenwas voor de bouw van hun onderkomen. Andere verschillen worden duidelijk als u de binnenkant van beide soorten nesten bekijkt. Zo maken bijen meer cellen aan dan wespen. Die zijn nodig om larven, stuifmeel én honing op te slaan.

Levenscyclus

De levenscyclus van wespen bestaat uit het ontstaan van een kolonie, groei en uitbreiding, productie van voortplantingsmiddelen, verspreiding van de voortplanting en verval van de kolonie. Bij de meeste taxa is de cyclus bepaald en duurt deze minder dan een jaar, met aan het eind de volledige ontbinding van de gemeenschap. Sommige taxa hebben een onbepaalde cyclus, waarbij de koloniepopulatie gewoon afneemt na een belangrijke voortplantingsgebeurtenis, alvorens de groei- en expansiecyclus in hetzelfde nest opnieuw te beginnen, vaak met nieuwe koninginnen. Sommige onbepaalde soorten kunnen jaren in een nest blijven, tot 30 jaar.
Een kolonie kan onafhankelijk of door middel van een zwerm worden gesticht. Bij onafhankelijke stichting wordt de kolonie gesticht door een of meer koninginnen zonder de hulp van werksters; bij zwermvorming wordt de kolonie gesticht door een zwerm van vele werksters plus reproductieve koninginnen. Het onafhankelijk stichten kan gebeuren door een enkele koningin (haplometrose) of door meerdere koninginnen die hun krachten bundelen om de kolonie te stichten (pleometrose).

Wat niet te doen?
Er zijn middeltjes die helpen om wespen te verjagen, maar er is ook genoeg dat niet werkt. Zo slaan mensen een wesp geregeld dood. Dit is echter niet verstandig, omdat dode wespen namelijk een geur afscheiden. Waardoor andere wespen agressiever worden wanneer ze deze geur ruiken. Hetzelfde effect bekom je wanneer je wespen probeert weg te jagen met haarlak of deodorant. U kunt het ongedierte hier inderdaad mee doden, maar verstandig is het niet. Deze producten scheiden namelijk een sterke geur af, waardoor wespen eerder overgaan tot een aanval.
Laat tevens geen vuile lege borden, eten en drinken buiten op tafel laten staan wanneer dit niet nodig is. Komt er onverhoopt toch een wesp bij u in de buurt, ga dan niet wild om u heen slaan. Hiermee zal u de wespen niet verjagen, maar zullen zij zich bedreigd voelen en steken om zichzelf te verdedigen.

De meest voorkomende wespen in België

De gewone wesp heeft een zwart-geel gestreept lichaam, met een duidelijke ’taille’ tussen borststuk en achterlijf en heeft een karakteristieke zwarte ‘ankertekening’ op haar gezicht. De Duitse wesp of Vespula germanica lijkt sterk op de gewone wesp: zwarte stippen op de buiksegmenten zijn het belangrijkste kenmerk voor identificatie. De Duitse wesp heeft meer zwart op het gezicht en zijn nest is grijs, terwijl de gewone wesp een bruin nest maakt. De Aziatische hoonaar is kleiner dan de Europese hoornaar (Vespa crabro). Er zijn verschillende belangrijke kenmerken waarop u moet letten om een Aziatische hoornnaar te onderscheiden van onze inheemse Europese hoornaar. Het belangrijkste onderscheidende kenmerk van een Aziatische hoornaar is zijn bijna volledig donkere achterlijf – met uitzondering van het 4de segment, dat geel is. Europese hoornaars daarentegen hebben een bruin en geel gestreept achterlijf. Bovendien zijn de poten van Europese hoornaars donker, terwijl Aziatische hoornaars felgele punten aan hun poten hebben.

v.l.n.r. : gewone wesp (Vespula vulgaris), Duitse wesp (Vespula germanica), Europese hoornaar (Vespa crabro) en de Aziatische hoornaar (Vespa velutina)

Honingbij

De Honingbij is een gedomesticeerde bijensoort, oorspronkelijk afkomstig uit Afrika. Er kunnen twee ondersoorten worden onderscheiden, die elk nauwer verwant zijn aan hun soortgenoten in Afrika, dan dat ze onderling verwant zijn. Vroeger leefde de Honingbij vooral in lichtrijke bossen, maar al snel werd de Honingbij door mensen gehouden om zo honing als zoetstof en ook bijenwas te verkrijgen. De Honingbij leeft in grote kolonies met een koningin (vruchtbaar vrouwtje), werksters (onvruchtbare vrouwtjes) en darren (mannetjes). De Honingbij is essentieel voor de bevruchting van veel planten. Voor de landbouw zijn de Honingbijen van groot belang omdat ze plantvast zijn. Hiermee wordt bedoeld dat ze steeds bloemen van eenzelfde soort bezoeken. Door hun plantvastheid zijn de Honingbijen zeer effectieve bestuivers.

Hommels
Hebben in vergelijking met Honingbijen langere beharing, waardoor ze ook beter aangepast zijn aan het leven in koudere klimaten. De hommelkoninginnen vliegen al heel vroeg in het voorjaar uit om een nieuwe kolonie te stichten. Hommels leven net als Honingbijen in kolonies, zij het in veel kleinere éénjarige kolonies met meestal een honderdtal exemplaren. Overwinteren doet de hommelkoningin echter alleen, net zoals dit het geval is bij wespen. Veel hommelsoorten trekken direct naar twee- en meerjarige planten omdat deze meer nectar te bieden hebben. Hommels specialiseren zich per soort vaak ook op één of enkele plantensoorten. Dit maakt dat er weinig concurrentie bestaat tussen de verschillende hommelsoorten.

wesp foto invert

Professionele wespenbestrijding met Bug Crushers, wat kunt u verwachten?

Om uzelf en uw gezin veilig te houden, raden wij altijd aan een professionele ongediertebestrijder in te schakelen wanneer u last heeft van een wespennest. Bug Crushers heeft de technische kennis en toegang tot een reeks insecticiden voor professioneel gebruik die niet beschikbaar zijn voor het grote publiek. We hebben ook de juiste beschermingsmiddelen om te voorkomen dat we nare steken oplopen. Wij brengen een insecticide via de ingang van het nest. De wespen brengen dan het chemische middel in het nest. Na een paar dagen zullen de wespen sterven door de dosis van het bestrijdingsmiddel. Zelfs als u denkt dat uw wespennest zich op een ontoegankelijke hoogte bevindt, hebben wij de middelen om het nest te bereiken en op de veiligst mogelijke manier te behandelen.

Bug Crushers