Offerte aanvragen 0800 16 016

Bug Crushers – Voor particulier en bedrijven

Vlooien

Home » Diensten » Vlooien

Loopt uw hond of kat zich voortdurend te krabben? En voelt u zelf een lichte irritatie van de huid? Juist. U hebt vlooien. Uw huis ontdoen van deze vervelende parasieten kan een ontmoedigende en kostbare onderneming zijn. In tegenstelling tot het meeste ongedierte in huis, bijten vlooien zowel honden en katten als mensen. De beten kunnen hevige jeuk en irritatie veroorzaken, en een overgevoelig dier zal vaak hulp van een dierenarts nodig hebben. Vlooien kunnen ook lintwormen en bacteriële infecties overbrengen. Het ongedierte plant zich zeer goed voort – het bijtende volwassen stadium kan op het huisdier leven, naast honderden of duizenden eitjes, larven en poppen. Nadat ze zich vol bloed hebben gezogen, laten de vlooien zich vallen. Waardoor ze zich snel verspreiden in of rond uw huis. Als de eerste tekenen van vlooien worden genegeerd, kan een plaag snel uit de hand lopen.

Om vlooien uit te roeien moeten de huisdieren en vaak ook het hele huis worden behandeld. De mate van succes hangt af van de manier waarop deze behandelingen worden uitgevoerd. Met twee technieken – verneveling en ruimtebehandeling – gaan we deze vervelende beestjes te lijf.

usp icoon

Ongediertebestrijding op maat

usp icoon

Preventie & effectief bestrijden

usp icoon

Online rapportage

Beschrijving

Vlooien zijn kleine, bloedzuigende parasieten. De grootte van een vlo varieert van 1 tot 6mm in lengte en ze zijn meestal donkerrood of bruin van kleur. Ze zijn betrekkelijk plat van vorm en hebben twee antennes en zes poten. Hoewel ze klein zijn, kunnen vlooien meestal met het blote oog worden gezien. Volwassen vlooien zijn uitgerust met haren die naar achteren wijzen, waardoor ze zich snel door vacht, haar en veren kunnen bewegen. Deze kleine insecten kunnen niet vliegen, maar door hun lange achterpoten zijn ze uitstekende springers. Met hun krachtige poten kunnen ze tot 20cm verticaal omhoog springen, dat is 150 keer hun eigen lengte. Hoewel er over de hele wereld ongeveer 2.000 vlooiensoorten zijn, komen er slechts 40 à 50 tal soorten  voor in België en Nederland.

Insecten bestrijding icoon

Insecten bestrijding

Onderneem actie alvorens het een echte plaag wordt.

Meer informatie

Knaagdieren bestrijding icoon

Knaagdieren bestrijding

Snelle en efficiënte knaagdierenbestrijding.

Meer informatie

Overige bestrijding icoon

Overige bestrijding

Voor elke plaag een specifieke oplossing.

Meer informatie

Professionele ontsmetting en reiniging icoon

Professionele ontsmetting en reiniging

Dankzij onze ervaring kunnen we snel en efficiënt te werk gaan.

Meer informatie

Levenscyclus

De levenscyclus van vlooien kan zeer snel zijn of vele maanden tot jaren duren, afhankelijk van de omgevingsomstandigheden tijdens de levensfasen.

  1. Na het vinden van een dierlijke of menselijke gastheer en het nemen van een bloedmaaltijd, zullen volwassen vlooien paren en beginnen met het leggen van eieren in de vacht en omgeving van de gastheer. De eieren komen na één tot tien dagen uit, afhankelijk van de omgevingsfactoren zoals temperatuur en vochtigheid.
  2. Na het uitkomen van het ei komen de vlooien in het larvale stadium. De larven kunnen zich vrij bewegen en voeden zich met bloed en vlooienuitwerpselen, om zich verder te ontwikkelen.
  3. Binnen 5-20 dagen na zich met vlooienpoep te hebben gevoed, spinnen de larven een cocon en komen in het popstadium. De cocon beschermt de pop gedurende enkele dagen of weken tegen omgevingsinvloeden en insecticiden/afweermiddelen, totdat de volwassen vlooien klaar zijn om uit te komen.
  4. Volwassen vlooien komen pas uit de cocon als er duidelijk een gastheer aanwezig is, zoals beweging of lichaamswarmte, wat erop wijst dat er een bloedmaaltijd voor het grijpen ligt.
  5. Volwassen vrouwtjes beginnen zich binnen een paar uur na het uitkomen uit de cocon te voeden met een gastheer en zullen kort daarna paren en eitjes gaan leggen.

Meer informatie over vlooien

Gewoonten

Vrouwtjesvlooien kunnen tot 2.000 nakomelingen voortbrengen. Deze plaagdieren verplaatsen zich op knaagdieren en andere zoogdieren en blijven meestal altijd op hun gastheer. Net als andere plaagdieren kunnen vlooien gemakkelijk huishoudens besmetten. Ze worden “profiteurs” genoemd omdat ze zich aan zoogdieren, schoenen, broekspijpen en dekens vastklampen en zo in een nieuwe omgeving terechtkomen. Vlooien kunnen in veel verschillende klimaten overleven, maar ze geven de voorkeur aan donkere, vochtige en warme gebieden. Buiten nestelen ze zich graag in struiken en hoog gras. Zodra ze uw huis binnenkomen, verbergen vlooien zich het liefst in timmerwerk, gestoffeerde meubels, kieren van hardhouten vloeren en beddengoed voordat ze zich vastklampen aan een gastheer om zich te voeden.

Dit ongedierte slaapt niet. Overdag zijn ze het minst actief, ’s nachts zijn ze actiever. Omdat ze nooit volledig inactief zijn, kunnen de vrouwtjes 24/7 eitjes leggen.

Ziektes

Vlooien zijn de meest voorkomende overbrengers van de zeldzame builenpest. Ze brengen ook de bacteriële ziekte muizentyfus over op mensen via besmette ratten. Bovendien kunnen vlooien lintwormen overbrengen en bloedarmoede veroorzaken bij huisdieren. Daarom is een actief vlooienbeheer een belangrijk onderdeel van de verzorging van huisdieren.

Hoe vinden vlooien hun gastheer?
Vlooien geven de voorkeur aan dierlijke gastheren, maar bijten ook mensen als er geen dieren beschikbaar zijn. Volwassen vlooien vinden hun gastheer door lichaamswarmte, beweging, de trillingen die door beweging worden veroorzaakt, en ademhaling waar te nemen.

Hoe vlooien ziekten verspreiden
Vlooien brengen ziektekiemen over door zich te voeden met gastheren of door besmetting met ontlasting, wanneer bijv. besmette vlooienuitwerpselen in een open wond worden gekrabd.

Tekenen van een vlooienbesmetting

Er zijn veel tekenen van een vlooienbesmetting, maar de meest voorkomende zijn krabben, haaruitval en rode bultjes. U kunt ook kleine zwarte vlekjes opmerken, wat meestal vlooienuitwerpselen zijn, verspreid over bedden, tapijten en vloerkleden. Vlooienlarven zijn moeilijker te vinden, je kan ze tegenkomen achter meubels of in de kieren van vloeren. Deze eitjes worden door de volwassen vrouwtjesvlo op uw huisdier afgezet, waardoor ze tijdens het bewegen van uw huisdier afvallen en verspreid worden over de ruimtes waar uw huisdier leeft. Als u een aantal van de bovenstaande tekenen ziet, neem contact op met de vlooienbestrijders van Bug Crushers.

Wat eten vlooien?

Vlooien zijn bloedzuigende parasieten. Hun belangrijkste voedingsbron is dierlijk bloed. Hoewel vlooien zich voeden met elk warmbloedig zoogdier, voeden ze zich vaak met dieren omdat ze zich gemakkelijker kunnen verbergen in hun vacht of haar.

Hoewel bloed hun belangrijkste voedselbron is, zijn vlooien omnivoren. Ze eten ook uitwerpselen, rottende planten en zelfs dood dierlijk materiaal.

Vlooienbeten

Vlooien bijten zowel mensen als dieren. Hun beten veroorzaken meestal kleine pijnlijke, jeukende rode bultjes met een “halo” rond het centrum van de beet. In tegenstelling tot muggenbeten blijven ze klein en verschijnen ze meestal in groepjes van drie of vier, of in een rechte lijn. Bij mensen zijn de beten meestal te vinden rond de enkels of de benen, maar ook in het middel, de liezen, de oksels en in de huidplooien van de ellebogen en de knieën. Hun speeksel kan ook bij huisdieren een ernstige vlooienallergie veroorzaken. Van hun uitwerpselen is bekend dat ze bij mensen een soortgelijke allergische reactie veroorzaken.

Vlooienbeten verdwijnen meestal vanzelf zonder behandeling. Maar om niet meer gebeten te worden, moet een besmetting permanent en professioneel worden behandeld.

Preventie en bestrijding

Van vlooien afkomen is een moeilijk proces vanwege de lange levenscyclus van een vlo. Matige tot ernstige vlooienplagen duren soms maanden om te bestrijden en vereisen een vierstappenproces voor een volledige eliminatie:

  1. Sanering: Reinig gebieden waar vlooien zich vaak voortplanten grondig. Dit omvat het wassen van beddengoed, vloerkleden en beddengoed voor huisdieren ,en het grondig stofzuigen en vegen van vloeren en tapijt en langs de randen van muren.
  2. Behandeling van huisdieren: Elk huisdier in huis moet worden behandeld. Geef de huisdieren een grondig bad met water en zeep en kam ze vervolgens met een vlooienkam. Besteed veel aandacht aan het gezicht, de nek en het gebied voor de staart. De zeep werkt als een mild insecticide om volwassen vlooien te doden. Overleg met uw dierenarts over de keuze van het juiste vlooienbestrijdingsmiddel voor uw huisdier.
  3. Thuisbehandeling: Begin de thuisbehandeling op hetzelfde moment als de behandeling van uw huisdier. Dit houdt alle behandelingen op dezelfde tijdlijn en helpt de levenscyclus van de vlo te onderbreken. Bug Crushers kan u helpen bepalen welke producten het beste zijn voor in huis en in de tuin. In het algemeen moet u de behandeling buiten richten op schaduwrijke plekken en plekken waar huisdieren de meeste tijd doorbrengen.
  4. Follow-up: Vlooien hebben een complexe levenscyclus. In sommige stadia van hun levenscyclus zijn ze resistent tegen insecticiden en andere vlooienbestrijdingsmiddelen. Om van vlooien in alle stadia van de levenscyclus af te komen, zijn twee of meer vervolgbehandelingen binnen 5-10 dagen na de eerste toepassing nodig. Bovendien moet in deze periode voortdurend worden gestofzuigd en ontsmet om alle resterende eitjes en jonge vlooien op te ruimen.

Vlooien op uw huisdieren voorkomen
Honden en katten zijn erg vatbaar voor vlooien, maar ze kunnen beschermd worden. Om vlooien op uw huisdier te voorkomen:

  • Beperk de hoeveelheid tijd die uw huisdier buiten doorbrengt.
  • Beperk het contact met wilde en zwerfdieren.
  • Was en borstel uw huisdier regelmatig.
  • Controleer regelmatig op vlooien.
  • Vlooien geven de voorkeur aan warmere en vochtigere maanden, maar als er een dier is om zich mee te voeden, kunnen vlooien het hele jaar door overleven.
  • Praat met uw dierenarts over vlooienbestrijdingsproducten die geschikt zijn voor uw huisdier.
  • Behandel huisdieren het hele jaar door tegen vlooien om volwassen vlooien te doden en te voorkomen dat er nieuwe uit komen.
  • Volg altijd de instructies van het product.
  • Als u een vlo op uw huisdier of in uw huis aantreft, leer dan hoe u zich meteen van vlooien kunt ontdoen om verdere besmetting te voorkomen.

wesp foto invert

Vlooien in huis voorkomen

Het is gemakkelijker om vlooien uit huis te houden dan om er vanaf te komen. Vlooien kunnen leven in tapijten, beddengoed en andere oppervlakken in huis waar huisdieren vaak komen. Om een besmetting te voorkomen:

  • Veeg of stofzuig goed en vaak. Stofzuig of reinig uw tapijten en vloerkleden en ook de kussens op stoelen en banken met stoom. Zorg ervoor dat u de stofzuigerzak buiten leegt als u klaar bent.
  • Maak beddengoed, vooral huisdierenbeddengoed, regelmatig schoon met water en zeep.

Het inschakelen van een ongediertebestrijder kan u helpen uw huis te ontdoen van vlooien en ervoor zorgen dat ze wegblijven, vooral in meer uitdagende situaties.

Bug Crushers