Offerte aanvragen 0800 16 016

Bug Crushers – Voor particulier en bedrijven

Vliegen

Home » Diensten » Vliegen

Vliegen kunnen uw hele zomer vergallen. Wist u dat deze insecten een belangrijke oorzaak zijn van ziektes? Het rottend voedsel waarmee ze zich voeden zit soms boordevol ziektekiemen. En die vliegen ze over naar úw bord.

Beter voorkomen dan genezen. Schakel dus op tijd Bug Crushers in. Tussen april en september kunnen wij uw ruimtes en muren behandelen met een doeltreffend bestrijdingsproduct. Wanneer de vliegen ermee in aanraking komen, sterven ze nog vóór ze verder kweken. En hebt u een vliegvrije zomer.

usp icoon

Ongediertebestrijding op maat

usp icoon

Preventie & effectief bestrijden

usp icoon

Online rapportage

Biologie

De huisvlieg, Musca domestica , komt wereldwijd voor en leeft in de nabijheid van mensen. Het is een niet bijtende vlieg van ongeveer 1,5 cm lang. Volwassen huisvliegen hebben twee vleugels en vier zwarte strepen in de lengte op hun rug. Het achterlijf ziet er typisch geruit uit.

Een volwassen en volgroeide kamervlieg is ongeveer acht tot twaalf millimeter lang. Vrouwtjes zijn iets langer dan de mannetjes. Kamervliegen hebben grote rode samengestelde ogen en hun lichaam is volledig bedekt met haarachtig materiaal.

Kamervliegen hebben één paar vleugels om te vliegen, net als de meeste vliegende insecten in de orde van Diptera. Diptera betekent dan ook letterlijk twee vleugels. Kamervliegen hebben daarnaast ook één paar uitwendige balansorganen genaamd halteres.

Huisvliegen worden vaak verward met vleesvliegen en stalvliegen. Een vleesvlieg heeft slechts drie strepen op zijn rug en de punt van zijn achterlijf is meestal rood. De stalvlieg voedt zich met bloed en zijn monddelen steken aan de voorkant van zijn kop uit.

Insecten bestrijding icoon

Insecten bestrijding

Onderneem actie alvorens het een echte plaag wordt.

Meer informatie

Knaagdieren bestrijding icoon

Knaagdieren bestrijding

Snelle en efficiënte knaagdierenbestrijding.

Meer informatie

Overige bestrijding icoon

Overige bestrijding

Voor elke plaag een specifieke oplossing.

Meer informatie

Professionele ontsmetting en reiniging icoon

Professionele ontsmetting en reiniging

Dankzij onze ervaring kunnen we snel en efficiënt te werk gaan.

Meer informatie

Levenscyclus

Huisvliegen leven tot 3 weken en zijn actief tijdens het warmere deel van het jaar. Een volwassen vrouwtje legt 50 tot 100 eitjes per keer en ongeveer 500 eitjes gedurende haar leven. De eitjes worden afgezet in rottend organisch materiaal zoals uitwerpselen, rottende karkassen en rottend fruit. Dit doen ze om de larven (maden) te voorzien van eten wanneer ze uitkomen. Deze komen uit na ongeveer 12 uur. Een made doorloopt drie larvale stadia en vormt dan een pop, of cocon. De volwassen vlieg komt uit de cocon tevoorschijn. Huisvliegen ontwikkelen zich meestal binnen 10 dagen van ei tot volwassen vlieg.

Meer informatie over vliegen

Eten

Vliegen hebben de neiging te leven van een dieet gebaseerd op vloeistoffen. Omdat ze geen monddelen hebben om voedsel te kauwen, moeten ze het drinken.

Een huisvlieg braakt spijsverteringssappen uit op vast voedsel en deze sappen breken het voedsel af in kleine stukjes, zodat ze hun proboscis (“verlengde neus”) kunnen gebruiken om de maaltijd op te drinken.

Net als vlinders kunnen vliegen voedsel proeven met hun poten!

Dit komt doordat smaakreceptoren (chemonsensilla) zich op hun onderpoten en voeten bevinden. Wanneer een vlieg op een smakelijke maaltijd landt, wat van alles kan zijn, van uitwerpselen van dieren tot uw lunch, zullen ze vaak rondlopen om hun volgende maaltijd goed te proeven voordat ze die opeten.

Zoals u weet, leven huisvliegen graag van een vloeibaar dieet. Waardoor hun spijsverteringsstelsel vrij snel werkt, wat betekent dat ze vaak poepen. Er wordt gespeculeerd dat huisvliegen elke keer dat ze landen poepen, zelfs als dat op hun volgende maaltijd is!

Ziektes

Kamervliegen zijn dragers van diarreeziektes en huid- en ooginfecties. Het zijn indirecte overbrengers van ziektes omdat het geen bijtende insecten zijn. Door hun voedings- en broedgewoonten komen huisvliegen in contact met een reeks schadelijke bacteriën. Die ze opnemen via besmet voedsel en verzamelt het pathogeen zich in het spijsverteringskanaal. Wanneer ze hun spijsverteringssappen uitbraken om vast voedsel vloeibaar te maken komen alle bacteriën uit de maag van de vlieg op het voedsel dat gegeten wordt. Ze voeden zich vaak met rottend materiaal en met menselijke en dierlijke uitwerpselen.

Ook kunnen bacteriën zich hechten aan de kleine haartjes op de poten en het lichaam van de vlieg. Deze worden dan verspreid en overgedragen op het voedsel wanneer ze hierop landen.

Kamervliegen kunnen de volgende ziektes bij zich dragen en verspreiden:

  • Buikgriep
  • Buiktyfus
  • Cholera
  • Dysenterie
  • Oogontsteking
  • Salmonella
  • Tuberculose

Feiten

De anatomie van een huisvlieg stelt hem in staat te lopen en te klimmen op de meeste oppervlakken, ongeacht of die horizontaal, verticaal of zelfs ondersteboven zijn.

Dit komt doordat elke voet twee dikke voetkussentjes (pulvilli genaamd) bevat die kleine haartjes bevatten die een lijmachtige substantie van suikers en oliën produceren die hen een uitstekende grip geeft, perfect om elk oppervlak te beklimmen.

Huisvliegen kunnen achter zich zien en dat heeft alles te maken met hun verbazingwekkende ogen.

In tegenstelling tot de mens, hebben huisvliegen samengestelde ogen. Deze ingewikkelde ogen geven hen een gezichtsveld van bijna 360 graden, waardoor ze achter zich kunnen kijken. In tegenstelling tot de onze, bewegen de ogen van een huisvlieg niet. Doordat ze in alle richtingen kunnen kijken, kunnen ze navigeren en op gevaar letten.

Ooit afgevraagd waarom het zo moeilijk is om een vlieg te slaan? Nou, dat komt door hun snelle reactietijd en hun behendigheid.

Huisvliegen kunnen met verbazingwekkende snelheid verwerken wat ze zien en daarop reageren. Om de zaken in perspectief te plaatsen: onze hersenen verwerken ongeveer 60 beelden per seconde, terwijl een vlieg er ongeveer 250 in een enkele seconde kan verwerken.

Bestrijding

Er worden drie soorten bestrijdingsmethoden gebruikt om huisvliegen te onderdrukken: culturele, biologische en chemische. Het is het beste om alle drie de methoden te combineren.

Culturele bestrijding:
Culturele bestrijding betekent het veranderen van de omgeving om te voorkomen dat huisvliegen zich ontwikkelen. De beste cultuurmethode is het op de juiste manier verwijderen van organisch materiaal, zoals plantaardige of andere bijproducten van voedsel, waarin huisvliegen eitjes kunnen leggen. Doe deze materialen in vuilniszakken en bind de zakken goed dicht. Verwijder alle voedselresten en maak uw vuilnisbakken wekelijks schoon.
Ook het regelmatig schoonmaken van toiletten en het doorspoelen van alle leidingen om verstoppingen en overspoelingen te voorkomen dragen bij tot het minimaliseren van broedplaatsen voor kamervliegen.

Een andere culturele methode is om huisvliegen uit huizen en bedrijven te houden door ramen af te schermen en deuren gesloten te houden of horren te plaatsen, afzuigsystemen boven deuren te plaatsen, en deuren te installeren die mechanisch openen en sluiten.

Kleefvallen en ultravioletlichtvallen rond een huis of bedrijf kunnen ook de populatie huisvliegen verminderen. Hang harsstrips op in aangetaste gebieden waar weinig of geen luchtbeweging is. Een vuistregel is om één 25cm strook per 1.000 kubieke meter ruimte te plaatsen. Installeer de vliegenstrips op minder dan 2 meter van de vloer, omdat de meeste vliegenactiviteit zich op de grond afspeelt. De strips zijn tot ongeveer 3 maanden effectief of totdat ze volledig bedekt zijn.

Biologische bestrijding
Parasitaire wespen en vuurmieren onderdrukken op natuurlijke wijze de huisvliegpopulaties.

Parasitaire wespen zijn niet schadelijk voor mens of dier. Ze zoeken naar onrijpe huisvliegen en doden ze. Sluipwespen hebben echter tijd nodig om te werken, en alleen zullen ze een huisvliegenpopulatie niet uitroeien. Gebruik deze methode in combinatie met andere methoden.

Chemische bestrijding
Indien nodig kunnen insecticiden helpen om de populatie huisvliegen te onderdrukken. Vliegenlokaas is meestal op suikerbasis en bevat een stof die de volwassen vliegen aantrekt. Vliegen die zich met dit lokaas voeden, worden gedood door het insecticide dat ze verteren.

Veel insecticiden op basis van pyrethroïden kunnen huisvliegen in en rond woningen onderdrukken.

vliegenmepper

Professionele ongedierte­bestrijders voor al uw problemen

Vliegen kunnen een grote last zijn voor iedereen en hun constante gezoem kan echt op je zenuwen werken. Voor bedrijven die vooral in de voedings- en farmaceutische industrie actief zijn, kunnen ze een grote zorg zijn vanwege de impact die ze kunnen hebben op de gezondheid van de consument. Als u een probleem heeft met een vliegenplaag rond uw bedrijf of huis, neem dan contact op met Bug Crushers om oplossingen voor vliegenverwijdering en vliegenpreventie te bespreken.

Bug Crushers