Offerte aanvragen 0800 16 016

Bug Crushers – Voor particulier en bedrijven

Muggen

Home » Diensten » Muggen

Er zijn maar weinig dieren op aarde die zoveel antipathie oproepen als muggen. Hun jeukende, irriterende beten en bijna alomtegenwoordige aanwezigheid kunnen een barbecue in de achtertuin of een wandeling in het bos ruïneren. En wanneer ze zich in onze slaapkamers bevinden kan het aanhoudende gezoem van hun vleugels voor een slapeloze nacht zorgen. Ons klimaat wordt alsmaar milder. Wat het ideale recept is voor muggenplagen. Dé oplossing voor een beetvrije zomer? Bug Crushers bellen. Muggen bestrijden we op dezelfde manier als vliegen. Onze medewerker behandelt uw ruimtes en muren met een doeltreffend bestrijdingsproduct. Wanneer de muggen ermee in aanraking komen, sterven ze nog vóór ze zich verder kunnen voortplanten.

Muggen pakken we ook bij de bron aan. Ze kweken in stilstaand water, bijvoorbeeld in liftkokers en kruipkelders. Aan dat water voegen we olie toe die de vele larven verstikt. Alvast een hoop muggen die u ’s nachts niet meer uit je slaap houden.

usp icoon

Ongediertebestrijding op maat

usp icoon

Preventie & effectief bestrijden

usp icoon

Online rapportage

Wat meer over muggen

Muggen zijn insecten die behoren tot de orde Diptera. Zoals alle echte vliegen hebben ze twee vleugels, maar in tegenstelling tot andere vliegen hebben muggen schubben op hun vleugels. De monddelen van de vrouwtjesmuggen vormen een lange, doordringende proboscis (“verlengde neus”). De mannetjes verschillen van de vrouwtjes door hun gevederde voelsprieten en hun monddelen die niet geschikt zijn om in de huid te prikken. Het hoofdvoedsel van een mug is nectar of een soortgelijke suikerbron.

Net als andere vliegen ondergaan muggen een volledige metamorfose, die vier stadia omvat: ei, larve, pop en volwassen insect. Hoewel alleen het volwassen stadium een probleem vormt voor de volksgezondheid, bestrijdt Bug Crushers ook de onvolwassen stadia om de levenscyclus te onderbreken.

Er zijn meer dan 3.000 verschillende soorten muggen in de wereld. Elke muggensoort heeft een Latijnse wetenschappelijke naam, zoals Anopheles quadrimaculatus. Anophelesis de “generieke” naam van een groep nauw verwante muggen en quadrimaculatus is de “soort” naam die staat voor een groep individuen die vergelijkbaar zijn in structuur en fysiologie en in staat zijn tot kruising. Deze namen worden op een beschrijvende manier gebruikt zodat de naam iets zegt over elke specifieke mug, bijvoorbeeld, Anopheles – Grieks wat kwetsend of nadelig betekent en quadrimaculatus – Latijn wat vier vlekken betekent (4 donkere vlekken op de vleugels). Sommige soorten hebben zowel een zogenaamde “gewone naam” als een wetenschappelijke naam, zoals Ochlerotatus taeniorhynchus, de “zwarte zoutmoerasmug”.

Wetenschappelijke onderzoekers (taxonomisten) zijn voortdurend op zoek naar nieuwe muggen, maar ook herzien ze eerder geïdentificeerde exemplaren door nieuwe informatie of identificatie kenmerken.

Insecten bestrijding icoon

Insecten bestrijding

Onderneem actie alvorens het een echte plaag wordt.

Meer informatie

Knaagdieren bestrijding icoon

Knaagdieren bestrijding

Snelle en efficiënte knaagdierenbestrijding.

Meer informatie

Overige bestrijding icoon

Overige bestrijding

Voor elke plaag een specifieke oplossing.

Meer informatie

Professionele ontsmetting en reiniging icoon

Professionele ontsmetting en reiniging

Dankzij onze ervaring kunnen we snel en efficiënt te werk gaan.

Meer informatie

De naam “MUG”

De Spanjaarden noemden de muggen “musketas,” en de inheemse Hispanic Amerikanen noemden ze “zancudos.” “Mosquito” is een Spaans of Portugees woord dat “vliegje” betekent, terwijl “zancudos”, een Spaans woord, “langpotig” betekent. Het gebruik van het woord “mug” is blijkbaar van Noord-Amerikaanse oorsprong en gaat terug tot ongeveer 1583. In Europa werden muggen door de Engelsen “gnats” genoemd, door Franse schrijvers “Les moucherons” of “Les cousins”, terwijl de Duitsers de naam “Stechmucken” of “Schnacke” gebruikten. In Scandinavische landen werden muggen met verschillende namen aangeduid, waaronder “myg” en “myyga” en de Grieken noemden ze “konopus”. In 300 v. Chr. noemde Aristoteles muggen “empis” in zijn “Historia Animalium” waar hij hun levenscyclus en metamorfische capaciteiten documenteerde. Moderne schrijvers gebruikten de naam Culex en deze is vandaag de dag behouden als de naam van een muggengeslacht. Wat is de correcte meervoudsvorm van het woord mug? In het Spaans zou het “mosquitos” zijn, maar in het Engels is “mosquitoes” (met de “e”) correct.

Meer informatie over muggen

Welke gevaarlijke muggen zijn er in Europa?

In de Benelux komen dertig soorten steekmuggen voor. Enkele voorbeelden daarvan zijn de klassieke steekmug, de langpootmug, de motmug en de dansmug. Steekmuggen zuigen bloed. Deze behoren tot de Culicidae familie en komen over bijna de hele wereld voor. Sommigen pikken daarbij ziektekiemen op, die ze dan kunnen overdragen bij volgende steken. Zo komt Malaria enkel voor in tropische gebieden waar Anopheles muggen aanwezig zijn. Dus Belgen die besmet geraken met malaria, lopen dit altijd op tijdens hun reis in het buitenland. Het woord malaria stamt uit het Latijnse ‘mala aria’, wat betekent ‘slechte lucht’. Deze slechte lucht refereert aan de sterke geur die we kunnen ruiken bij moerassen. De malaria die sinds jaren de mensheid in Afrika teistert, is oorspronkelijk geëvolueerd uit een malariavariant die voorkomt bij gorilla’s. Malaria is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door parasieten. Via o.a. muggenbeten kan de malariaziekte in ons lichaam terechtkomen. Malariamuggen zijn dus niet de oorzaak, maar wel de transporteur van de parasiet. Mensen die besmet worden met malaria, hebben symptomen als koortsaanvallen, die zo erg kunnen worden, dat ze eraan overlijden. Het is in Afrika één van de grootste vijanden van de bevolking. Nog altijd sterven er miljoenen mensen aan het virus. Vooral de jeugd en grote percentages zwangere vrouwen overleven de ziekte niet.

Tot voor kort kwamen er geen ziekten meer voor die binnen België worden overgedragen door muggen. Maar tijden veranderen.  Door de globalisering, is er meer internationaal transport van mensen en goederen. Daarbovenop heeft de klimaatverandering ervoor gezorgd dat exotische muggen beter gedijen en frequenter voorkomen in onze contreien. Doordat we steeds langere periodes met warm weer hebben, minder koude winters en grotere hoeveelheid regen, is het Middellandse Zeegebied inmiddels bepaalde delen van het jaar een tropische regio aan het worden.
Steeds vaker bereikt ons het nieuws dat er andere, nieuwe exotische muggen zijn gesignaleerd. We lezen alarmerende berichten uit Spanje, Italië, Zwitserland en delen van Zuid-Duitsland. Sommigen spreken zelfs al over de Aziatische tijgermug als ‘ingeburgerde gast’. Omdat we met deze variant steeds meer rekening moeten houden in Europa. De mug komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en steekt voornamelijk overdag en deze steken kunnen als pijnlijk worden ervaren. Deze muggen verspreiden een virusinfectie met de naam dengue, ook wel knokkelkoorts genoemd. Ze kunnen ook het zikavirus overdragen, maar daarvan is de kans kleiner. Dengue begint met acht tot tien dagen koorts, hoofdpijn en vaak ook spierpijn. Na drie tot vier weken is er een mogelijkheid tot vlekkerige huiduitslag.

Sinds 2018 vormt ook het Westnijlvirus een gevaar voor de Zuid (oost-) Europese landen. Dit gevaarlijke virus wordt verspreid door doodgewone steekmuggen en heeft het zich inmiddels ook gemanifesteerd in Nederland en andere West-Europese landen. Muggen raken geïnfecteerd, omdat zij zich voeden op besmette vogels. Daarna kunnen de muggen het virus verspreiden naar andere vogels en soms ook naar mensen of andere zoogdieren. Het is niet natuurlijk dat het virus van mens tot mens wordt overgebracht. Maar in het geval van bloed- of orgaantransplantatie kan hier wel sprake van zijn.

Overdracht van ziektes

Naast de overlastfactor zijn muggen dragers, of vectoren, van enkele van de meest dodelijke ziektes van de mensheid en zijn ze volksvijand nummer één in de strijd tegen wereldwijde infectieziekten. Door muggen overgebrachte ziekten veroorzaken jaarlijks miljoenen doden wereldwijd met een onevenredig effect op kinderen en ouderen in ontwikkelingslanden. Ze kunnen bacteriën, parasieten en virussen overbrengen, waaronder knokkelkoorts, malaria, encefalitis, West-Nijl en Zika.

Muggen kunnen een vervelend, ernstig probleem zijn voor de mens. Ze hinderen het werk en bederven uren van vrije tijd. Hun aanvallen op boerderijdieren kunnen leiden tot gewichtsverlies bij vee en een verminderde melkproductie.

Er zijn 3 soorten die de hoofdverantwoordelijke zijn voor de verspreiding van ziekten bij de mens. Anopheles muggen zijn de enige soort waarvan bekend is dat ze malaria overbrengen. Zij brengen ook filariasis (ook wel elephantiasis genoemd) en encefalitis (hersenontsteking) over. Culex muggen dragen encefalitis, filariasis, en het West Nijl virus over. En Aedes-muggen, waarvan de vraatzuchtige Aziatische tijger deel uitmaakt, dragen gele koorts, knokkelkoorts en encefalitis over.

Bloedzuigers

Muggen gebruiken uitgeademde kooldioxide, lichaamsgeuren en -temperatuur, en beweging om hun slachtoffers te lokaliseren. Alleen vrouwelijke muggen hebben de monddelen die nodig zijn voor het zuigen van bloed. Bij het bijten met hun proboscis steken ze twee buisjes in de huid: één om een enzym in te spuiten dat de bloedstolling remt; de andere om bloed in hun lichaam te zuigen. Ze gebruiken het bloed niet voor hun eigen voeding, maar als bron van eiwitten voor hun eieren. Als voedsel eten zowel de mannetjes als de vrouwtjes nectar en andere plantensuikers.

Effect op het ecosysteem

Het enige positieve aan die muggenzwerm in uw tuin is dat ze een betrouwbare voedselbron zijn voor duizenden dieren, waaronder vogels, vleermuizen, libellen en kikkers. Bovendien zijn mensen eigenlijk niet de eerste keuze voor de meeste muggen op zoek naar een maaltijd. Ze geven meestal de voorkeur aan paarden, vee en vogels.

Bevolkingscontrole

Alle muggen hebben water nodig om zich voort te planten, dus uitroeiing en populatiebeheersing houdt meestal in dat stilstaande waterbronnen verwijderd of behandeld moeten worden. Insecticide spuiten om volwassen muggen te doden is ook wijdverbreid. Wereldwijde inspanningen om de verspreiding van muggen te stoppen hebben echter weinig effect, en veel wetenschappers denken dat de opwarming van de aarde hun aantal en verspreidingsgebied waarschijnlijk zal doen toenemen.

wesp foto invert

Professionele ongedierte­bestrijders voor al uw problemen

. Dé oplossing voor een beetvrije zomer? Bug Crushers bellen. Muggen bestrijden we op dezelfde manier als vliegen. Onze medewerker behandelt uw ruimtes en muren met een doeltreffend bestrijdingsproduct. Wanneer de muggen ermee in aanraking komen, sterven ze nog vóór ze zich verder kunnen voortplanten.

Bug Crushers