Offerte aanvragen 0800 16 016

Bug Crushers – Voor particulier en bedrijven

Bedwantsen

Home » Diensten » Bedwantsen

De bedwantsen die vandaag huizen teisteren zijn de afstammelingen van in grotten wonende wantsen die zich oorspronkelijk voedden met het bloed van vleermuizen. Toen mensen in grotten gingen wonen, begonnen de insecten zich met mensen te voeden. Later, toen mensen uit de grotten trokken en overstapten naar een landbouwcultuur, verhuisden de insecten met hen mee. Waardoor de mensen de bedwantsen over de hele wereld hebben verspreid. Bedwantsen behoren tot een familie van insecten genaamd Cimicidae. Alle leden van deze familie voeden zich uitsluitend met bloed. De gewone bedwants (Cimex lectularius) kent vijf ontwikkelingsstadia. Elke onvolwassen levensstadium (nimfen genoemd) moet een bloedmaaltijd nemen om zich te ontwikkelen tot de volgende levensfase. Omdat bedwantsen, zoals alle insecten, hun skelet aan de buitenkant van hun lichaam hebben moeten ze hun exoskelet afwerpen om groter te worden. Dit afwerpen van het exoskelet heet vervellen. Een bedwantsnimf moet een bloedmaaltijd nemen om succesvol te vervellen. Na vijf stadia van vervelling, wordt de bedwants volwassen. Volwassen bedwantsen, zowel mannetjes als vrouwtjes, moeten ook regelmatig bloedmaaltijden nemen om zich voort te planten. Het totale ontwikkelingsproces van ei tot volwassen insect kan in ongeveer 37 dagen plaatsvinden bij optimale temperaturen (>22°C). Volwassen bedwantsen hebben een levensduur van bijna een jaar, afhankelijk van regelmatige toegang tot bloedmaaltijden en gunstige temperaturen.

usp icoon

Ongediertebestrijding op maat

usp icoon

Preventie & effectief bestrijden

usp icoon

Online rapportage

Hoe zien bedwantsen eruit

Bedwantsen hebben een smalle kop en borststuk met een plat, ovaalvormig achterlijf. Ze hebben 2 kraalachtige, zwarte ogen die uitsteken aan de zijkanten van hun hoofd. Hebben 6 poten en 2 antennes. Hun antennes hebben 4 segmenten en steken aan de voorkant van hun kop uit. Bedwantsen hebben kleine, overgebleven vleugelkussentjes, maar ze kunnen niet vliegen. Wel kunnen ze zich snel over vloeren, muren en plafonds verplaatsen. Als ze vliegen, zijn het zeker geen bedwantsen. De volwassenen zijn plat en bruin/roestig gekleurd, ter grootte van een appelpit. Na het eten zwelt hun lichaam echter op en krijgt het een roodachtige kleur. Vrouwelijke bedwantsen kunnen in hun leven honderden eitjes leggen, die elk ongeveer zo groot zijn als een stofdeeltje. Hoewel ze hinderlijk zijn, wordt niet gedacht dat ze ziekten overbrengen.

Insecten bestrijding icoon

Insecten bestrijding

Onderneem actie alvorens het een echte plaag wordt.

Meer informatie

Knaagdieren bestrijding icoon

Knaagdieren bestrijding

Snelle en efficiënte knaagdierenbestrijding.

Meer informatie

Overige bestrijding icoon

Overige bestrijding

Voor elke plaag een specifieke oplossing.

Meer informatie

Professionele ontsmetting en reiniging icoon

Professionele ontsmetting en reiniging

Dankzij onze ervaring kunnen we snel en efficiënt te werk gaan.

Meer informatie

Waar verstoppen bedwantsen zich

Bedwantsen kunnen ongemerkt je huis binnendringen via bagage, kleding, gebruikte bedden en banken, en andere voorwerpen. Door hun afgeplatte lichaam passen ze in kleine ruimtes, ongeveer de breedte van een creditcard. Bedwantsen hebben geen nesten zoals mieren of bijen, maar leven meestal in groepen op schuilplaatsen. Hun eerste schuilplaatsen bevinden zich meestal in matrassen, boxsprings, bedframes en hoofdeinden, waar ze gemakkelijk toegang hebben tot mensen om zich ’s nachts vast te bijten.

Na verloop van tijd kunnen ze zich echter door de slaapkamer verspreiden, in spleten, naar nabijgelegen kamers of appartementen of in beschermde plekken terechtkomen.

Controleer daarom plaatsen waar bedwantsen regelmatig voorkomen:

  • Strip de lakens en controleer het linnengoed. Verwijder de sprei, het dekbed of de dekens en schud ze uit voordat u op zoek gaat naar tekenen van bedwantsen. Trek dan voorzichtig de lakens en de matrasbeschermer uit. Ga langzaam te werk zodat de bedwantsen niet van de lakens in de kamer vliegen.
  • Kijk goed naar de matras en het bedframe. Vraag hulp om het bed van de muur te trekken. Inspecteer de naden van de matras en draai de matras om. Misschien zie je bedwantsen wegkruipen terwijl je dit doet. Probeer de matras op te tillen zodat je ook het bedframe en de verbindngen kunt controleren.
  • Controleer tussen de kussens en onder het meubilair. Omdat bedwantsen graag leven op plaatsen waar mensen langere tijd rusten, kijk dan naar fauteuils, stoelen en banken. Let op de plooien tussen de kussens en verwijder grote kussens zodat u het frame van het meubilair kunt bekijken.
  • Verplaats de meubels zodat u langs de omtrek van de kamer kunt kijken. Als je grote meubels hebt, zoals een bed of bank, schuif ze dan naar het midden van de kamer. Ga dan op de vloer liggen en ga met een creditcard langs de plinten. Bedwantsen kunnen zich in de spleet tussen de plinten en de muren wringen, dus de kaart helpt ze eruit te duwen.
  • Controleer de plooien van stoffen gordijnen. Bedwantsen zitten meestal onderaan de gordijnen, maar ze kunnen ook naar boven kruipen. Trek de gordijnen open zodat je in de plooien kunt kijken waar ze zich kunnen verstoppen.
  • Controleer onder bureaus en nachtkastjes. Maak de laden van de tafel of het bureau leeg en verwijder ze. Draai de lades ondersteboven en kijk eronder bij de scharnieren. Ga dan op uw hurken zitten en schijn met de zaklamp op de bodem van het bureau, de tafel of het dressoir.
  • Controleer schuilplaatsen in elektrische voorwerpen. Als de kamer zwaar besmet is met bedwantsen, kunnen ze zich verbergen in de spleten rond elektrische voorwerpen. Verwijder de deksels van stopcontacten en kijk erachter. Controleer ook de snoeren van lampen en computers en de binnenkant van wandlampen.
  • Kijk ook onder lampen, speelgoed of klokken in de kamer. Hoewel bedwantsen zich meestal het liefst verstoppen waar mensen lange tijd rusten, zullen ze zich ook verbergen rond voorwerpen in uw kamer. Kijk onder lampen, klokken, laptops, speelgoed, kussens en kussens.
  • Til tapijten op om te kijken of er bedwantsen onder zitten. Verplaats meubels naar de rand van de kamer zodat je tapijten kunt weghalen. Zoek naar tekenen van bedwantsen aan de onderkant van het tapijt en op de vloer zelf.
  • Trek loshangend behang weg en kijk erachter. Trek los behang of afbladderende verf voorzichtig van de muur en zoek naar bedwantsen. Verwijder ook eventuele fotolijstjes of spiegels en kijk daarachter. Bedwantsen kunnen zich verstoppen in de voegen van spiegels of lijsten.
  • Onderzoek stapels kleding. Kijk naar de kleding in je kast of wasruimte en bekijk de stof op tekenen van bedwantsen. Als je een ernstige plaag vermoedt, leg dan een wit laken op de vloer. Haal dan kleren uit manden of de kast en schud ze over het laken. Controleer het laken op bedwantsen, uitwerpselen of eitjes.

Omdat bedwantsen alleen van bloed leven, is het hebben van bedwantsen in je huis geen teken van vervuiling en een onhygiënische omgeving. Je komt ze namelijk net zo vaak tegen in onberispelijke huizen en hotelkamers als in smerige.

Tekenen van een besmetting

Als je wakker wordt met jeukende plekken die je niet had toen je ging slapen, kan het zijn dat je bedwantsen hebt, vooral als je een gebruikt bed of andere gebruikte meubels hebt gekocht rond de tijd dat de beten begonnen. Andere tekenen dat je bedwantsen hebt zijn onder andere:

  1. Bloedvlekken of roestige vlekken op je lakens of kussenslopen
  2. Uitwerpselen van bedwantsen
  3. Omhulsels van exoskelet op plaatsen waar bedwantsen zich schuilhouden
  4. Eitjes of eierschalen op plaatsen waar bedwantsen zich schuilhouden
  5. Een onaangename, muffe geur van de geurklieren van de insecten
  6. Bedwantsbeten
1. Bloedvlekken of roestige vlekken

Onverklaarbare rode of roestkleurige bloedvlekken kunnen verschijnen als kleine vlekken of vegen op beddengoed, kleding of kussens. Controleer eerst op andere waarschijnlijke oorzaken Hoewel we bedwantsen niet opmerken als ze zich met ons voeden, komen ze er niet altijd ongeschonden vanaf. Nadat een bedwants zich heeft volgezogen met bloed, verandert zijn oorspronkelijke platte, zaadachtige uiterlijk in een ronde, opgeblazen vorm die lijkt op een kleine voetbal. Als je je lichaam plotseling beweegt of verplaatst in je slaap, kun je per ongeluk een bedwants pletten of platdrukken die net klaar is met eten. Hoewel dit meestal niet dodelijk is, kan het er wel voor zorgen dat een deel van het bloed dat ze net hebben gegeten, uitlekt en een zichtbare rode of roestkleurige vlek veroorzaakt. Als u iets ziet dat lijkt op een bloedvlek op uw lakens, kleren of kussen, controleer dan eerst uw lichaam om te zien of u een snee of korst kunt vinden die de oorzaak zou kunnen zijn. Als er geen andere verklaring is voor de bloedvlek, dan kan het zijn dat deze is achtergelaten door een ongelukkige bedwants. Soms kunnen bloedvlekken ook direct afkomstig zijn van bedwantsbeten. Het speeksel van bedwantsen bevat namelijk een antistollingsmiddel dat voorkomt dat bloed stolt terwijl ze zich voeden. Nadat ze hun maaltijd hebben beëindigd, kunnen de gebeten plekken nog een korte tijd blijven bloeden.

2. Uitwerpselen

Kleine, donkerbruine of zwarte vlekjes, ongeveer zo groot als een penpunt. Meestal gegroepeerd rond schuilplaatsen, maar kunnen ook op lakens en kleding gevonden worden. Vergeleken met de bloedvlekken die we hierboven beschreven, zijn bedwantsuitwerpselen veel kleiner en donkerder. Deze kleine, donkere vlekken lijken op een inktvlek uit de punt van een pen of markeerstift. Hun gemiddelde grootte is ongeveer 2 tot 4 keer groter dan een punt aan het eind van deze zin. Uitwerpselen zijn afkomstig van bedwantsuitwerpselen, die bestaan uit verteerd menselijk bloed. Het verteerde bloed is donkerbruin of zwart van kleur en omdat het ijzer bevat, verspreidt het een vage, roestige geur die bijdraagt aan de onaangename geur van een bedwantsenplaag. De uitwerpselen van bedwantsen kunnen overal voorkomen – op lakens, pyjama’s, matrassen, hoofdeinden, boxsprings, muren, gordijnen, en andere soorten oppervlakken. U kunt ze meestal in grote aantallen vinden rond schuilplaatsen van bedwantsen. Op stof zijn uitwerpselen van bedwantsen vrij moeilijk uit te wassen. Water zorgt ervoor dat ze op een opvallende manier uitsmeren, net als vlekken van een magische stift.

3. Omhulsels van exoskelet

Geel-bruin, doorschijnend exoskelet van jonge bedwantsen. Deze komen voor in verschillende maten gedurende de vervellingscyclus van de bedwants. Dit is een betrouwbare indicator van een bedwantsenplaag. Als je omhulsels van bedwantsen vindt, ook wel schillen of afgeworpen huiden genoemd, is de kans zeer groot dat je bedwantsen hebt. Verlaten omhulsels zijn een betrouwbaar vroeg teken van een groeiende bedwantsenplaag. Holle omhulsels van jonge bedwantsen zijn vaak makkelijker te vinden dan de bedwantsen zelf. Ze kunnen overal gevonden worden waar deze plaagdieren uitkomen en zich voortplanten – controleer matrasnaden, gestoffeerd meubilair, gaten, scheuren, en spleten in houten meubilair. Omdat bedwantsen 5 stadia van hun levenscyclus doorlopen voordat ze volwassen zijn, vervellen ze hun exoskelet verschillende keren. Tot ze uiteindelijke hun volwassen vorm bereiken. Het identificeren van deze vervellingshuidjes is een beetje lastig omdat de meeste mensen niet bekend zijn met de maten en vormen van bedwantsnimfen. Als je echter al bedwantsen ver

moedt en je ontdekt geelachtige, doorschijnende omhulsels op veel voorkomende schuilplaatsen, neem dan contact op met Bug Crushers.

4. Eitjes & eierschalen

De eitjes van bedwantsen zijn ongeveer 1 millimeter lang, parelwit van kleur en ovaal van vorm. Ze lijken op piepkleine rijstkorrels. Zwangere vrouwelijke bedwantsen leggen tussen de 1 en 7 eitjes per dag, die meestal in de volgende 7 tot 10 dagen uitkomen. De eitjes zijn met het blote oog zichtbaar, maar ze zijn moeilijk te herkennen tenzij je weet waar je naar moet zoeken. Aan het uiteinde van elk ei zit een scharnierend kapje, waar de pas uitgekomen bedwants uit tevoorschijn komt. Bedwants-eieren die meer dan 5 dagen oud zijn, hebben een donkere oogvlek – deze is echter alleen onder een microscoop te zien. Net als uitwerpselen, komen bedwants eieren ook vaker voor in de buurt van schuilplaatsen. Vrouwelijke bedwantsen hebben echter de neiging om rond te zwerven als ze zwanger zijn, waardoor de plaag zich mogelijk kan verspreiden naar andere gebieden en naar naburige appartementen. Wanneer ze hun eitjes afzetten, gebruiken ze een lijmachtig materiaal om ze aan oppervlakken te hechten. Het resultaat is dat je deze kleine, witte eitjes waarschijnlijk losjes zult vinden in spleten tussen stoffen of houten oppervlakken – hoewel ze eigenlijk overal kunnen zitten.

5. Geuren

Een ernstige bedwantsenplaag kan ruiken naar roest, natte handdoeken, en beschimmeld wasgoed Als u een ongewone, muffe geur in uw slaapkamer ruikt die niet afkomstig lijkt te zijn van een voor de hand liggende bron – zoals een stapel vuile was – kan dat een vroeg teken zijn van bedwantsen. Bedwantsen geven “alarm” feromonen af als reactie wanneer ze lastig gevallen of bedreigd worden. Deze feromonen produceren bepaalde geuren die lichtjes zoet of muf kunnen ruiken. Mensen die het aan den lijve hebben ondervonden, beschrijven de geur als enigszins vergelijkbaar met frambozen, koriander of amandelen. Normaal gesproken is de geur van feromonen zeer zwak – praktisch niet waarneembaar voor de menselijke neus. Tenzij je een getrainde hondenspeurhond bent, is de kans dat je de feromoongeur van bedwantsen opmerkt erg klein. Wanneer er een groot aantal bedwantsen bij elkaar leven, wordt de geur van hun feromonen vermengd met de geur van dode bedwantsen, afgeworpen hulzen en uitwerpselen van bedwantsen. Het resultaat is een onaangename, roestige geur die erger wordt naarmate de plaag ernstiger wordt. Vergeleken met andere vroege tekenen van bedwantsen, is de geur meestal het minst betrouwbaar. Dat komt omdat als er maar een paar bedwantsen in de buurt zijn, hun geur te zwak is voor mensen om deze op te merken. Bovendien zijn de meeste mensen niet bekend met de geur van bedwantsen – of een bedwantsenplaag – dus zelfs als u iets ruikt, is de kans groot dat u de geur verwart met iets anders.

6. Beten

Bedwantsen zijn vooral ’s nachts actief en bijten mensen meestal terwijl ze slapen. Ze worden aangetrokken door CO2 die geproduceerd wordt door de uitademing van de gastheer, en ze worden ook aangetrokken door lichaamswarmte. Ze zijn enkel in staat deze te detecteren op korte afstanden (ongeveer 3meter afstand voor CO2 en nog minder voor warmte). Een bedwants kan de huid meerdere keren aftasten voordat hij zich begint te voeden. Dit kan ertoe leiden dat de gastheer meerdere beten krijgt van dezelfde bedwants. Ze voeden zich door de huid te doorboren en bloed af te zuigen via een langwerpige snavel. Ze voeden zich drie tot tien minuten, raken volgezogen en kruipen dan ongemerkt weg. De meeste beten van bedwantsen zijn in het begin pijnloos, maar veranderen later in jeukende bulten. Ongediertebestrijders zijn het er echter over eens dat beten alleen niet genoeg zijn om een probleem met bedwantsen vast te stellen. Dat komt omdat mensen heel verschillend kunnen reageren op beten van bedwantsen, dus er is geen definitieve manier om ze te onderscheiden van andere insectenbeten. In feite vertoont maar liefst 30% van de mensen geen enkele huidreactie op een bedwantsbeet. In tegenstelling tot vlooienbeten, die zich vooral rond de enkels bevinden, zitten bedwantsenbeten op elke plek van de huid die tijdens het slapen wordt blootgesteld. Ook hebben de beten geen rode plek in het midden, zoals vlooienbeten dat wel hebben. Mensen die zich niet realiseren dat ze een bedwantsenplaag hebben, kunnen de jeuk en de bulten toeschrijven aan andere oorzaken, zoals muggen. Om bedwantsenbeten te bevestigen, moet je de insecten zelf vinden en identificeren. Beten van bedwantsen zijn meestal niet gevaarlijk en brengen geen bekende ziekten over. Sommige mensen kunnen echter allergisch reageren op bepaalde chemicaliën in het speeksel van bedwantsen. Als u ernstige jeuk, pijnlijke zwellingen, blaren, koorts of griepachtige symptomen ervaart nadat u gebeten bent, moet u professionele medische hulp zoeken.

wesp foto invert

Professionele ongedierte­bestrijders voor al uw problemen

Als je een besmetting vermoedt, verwijder dan al het beddengoed en controleer het zorgvuldig op sporen van de insecten of hun uitwerpselen. Verwijder de stofhoes over de bodem van de boxsprings en onderzoek de naden in het houtskelet. Trek de stof los waar deze aan het houten frame is vastgeniet. Controleer ook de omgeving van het bed, inclusief de binnenkant van boeken, telefoons of radio’s, de rand van het tapijt en zelfs in stopcontacten. Controleer je kast, want bedwantsen kunnen zich aan kleding hechten. Als u niet zeker weet of er tekenen van bedwantsen zijn, bel Bug Crushers, onze techniekers weten namelijk waarop ze moeten letten.

Bug Crushers