Offerte aanvragen 0800 16 016

Bug Crushers – Voor particulier en bedrijven

Mieren

Home » Diensten » Mieren

Mieren: elk huishouden heeft er last van. Meestal lost u de problemen op met huis-tuin-en-keukenmiddeltjes. Maar wat als de mierenplaag de spuigaten uitloopt? Bel dan naar Bug Crushers. Mieren komen af op zoetigheden. Laat dus zeker niets liggen wat hen kan verleiden. Maar hét geheim van mieren bestrijden? Dat is de bron aanpakken. Wij brengen een gel aan op de route die ze volgen. Die nemen ze mee naar hun nest. De actieve stof ín de gel doet de rest. Ook in de tuin pakken we uw probleem aan. Daar is het nest vaak gemakkelijk te vinden. Ons verdelgingsproduct bestrijdt dan de mierenplaag rechtstreeks bij de bron. Efficiënt én snel.

usp icoon

Ongediertebestrijding op maat

usp icoon

Preventie & effectief bestrijden

usp icoon

Online rapportage

Biologie

Mieren behoren tot de orde vliesvleugeligen (Hymenoptera) en zijn naaste verwanten van bijen en wespen. Zij behoren tot de meest voorkomende insecten op aarde. Wereldwijd zijn er meer dan 12.000 soorten mieren geïdentificeerd. De meeste mieren zijn of rood of zwart van kleur. De werksters zijn 3-5 mm lang, mannetjes 3,5-4,2 mm lang en de koninginnen spannen de kroon met een lengte van 8-9 mm. Zoals alle insecten bestaat het lichaam van een mier uit drie hoofddelen: de kop, het borststuk en het achterlijf. Mieren hebben een hard, waterdicht exoskelet, dat gemaakt is van een materiaal dat chitine heet. Ze zijn uitzonderlijk sterk voor hun grootte: ze kunnen 10 keer hun eigen gewicht optillen! De meeste mieren hebben twee grote samengestelde ogen. Ze hebben een stel enkelvoudige ogen, die bestaan uit vele omatidia (oogfacetten) ocelli, die licht en schaduw waarnemen.  Mieren hebben ook twee antennes die ze gebruiken om hun nestgenoten te herkennen en vijanden op te sporen, d.m.v. hun maxillaire palpen nemen ze geuren waar. Ze gebruiken hun krachtige onderkaken om te grijpen en te dragen, maar ook om te snijden en te bijten. De zes poten van de mier zitten vast aan het borststuk. In het achterlijf zitten de vitale organen en voortplantingsorganen van de mier. Dit wordt ook wel de gaster genoemd. Mieren ademen niet zoals wij. Ze nemen zuurstof op via minuscule gaatjes over hun hele lichaam, de spiracles. Door diezelfde gaatjes stoten ze kooldioxide uit. Het hart is een lange buis die kleurloos bloed van de kop door het lichaam pompt en dan weer omhoog naar de kop. Het zenuwstelsel van mieren bestaat uit een lang zenuwstelsel dat ook van kop naar achter loopt met vertakkingen die naar de lichaamsdelen leiden, een beetje zoals een menselijk ruggenmerg. Een mier heeft een bladsteel die het borststuk met het achterlijf verbindt. De bladsteel kan uit één of twee segmenten bestaan. Dit kenmerk wordt gebruikt om subfamilies van mieren te identificeren.

Insecten bestrijding icoon

Insecten bestrijding

Onderneem actie alvorens het een echte plaag wordt.

Meer informatie

Knaagdieren bestrijding icoon

Knaagdieren bestrijding

Snelle en efficiënte knaagdierenbestrijding.

Meer informatie

Overige bestrijding icoon

Overige bestrijding

Voor elke plaag een specifieke oplossing.

Meer informatie

Professionele ontsmetting en reiniging icoon

Professionele ontsmetting en reiniging

Dankzij onze ervaring kunnen we snel en efficiënt te werk gaan.

Meer informatie

Gedrag van mieren

Mieren zijn sociale insecten die in grote kolonies leven. Die meestal uit drie verschillende kasten bestaan: werksters, koninginnen en mannetjes. De koninginnen leggen eieren en zijn groter dan de andere mieren. De werksters, die steriel zijn, foerageren naar voedsel, zorgen voor het nest en verdedigen de kolonie. De werkmieren vormen de grootste kaste en zijn de mieren die het meest door mensen worden gezien. De mannetjes hebben vleugels en kunnen vliegen, zij nemen niet deel aan de activiteiten van de kolonie, behalve om te paren met de koninginnen.

Afhankelijk van de soort worden nieuwe mierenkolonies gevormd door ofwel te zwermen ofwel te ontluiken. Het zwermen gebeurt in bepaalde perioden van het jaar, meestal in het voorjaar en de vroege zomer, wanneer gevleugelde mannetjes en vrouwtjes de kolonie verlaten tijdens paringsvluchten. Na de paring sterven de mannetjes en de gedekte wijfjes, of koninginnen, stichten nieuwe kolonies. Een andere mogelijkheid is het ontluiken van kolonies, waarbij werksters of koninginnen (van soorten met meerdere koninginnen) naar nieuwe locaties kruipen om nieuwe kolonies te stichten.

vliegen-eieren

 

 

Mierenreproductie

De levenscyclus van de mier kent vier ontwikkelingsstadia: ei, larve, pop en volwassene. De koningin legt de eitjes, die na een paar dagen tot larven zullen uitgroeien. De hulpeloze larven worden gevoed en verzorgd door de werkmieren tot ze het popstadium hebben doorlopen. Na iets meer dan een week komt een volwassen mier tevoorschijn en is de metamorfose voltooid.

vliegen-eieren

De leefomgeving van mieren

Mieren zijn sociale insecten die over de hele wereld in gestructureerde nestgemeenschappen leven. De soort bepaalt de habitat van de mieren – of ze ondergronds leven, onder aardeheuvels in uw tuin, in houtstructuren of in planten of bomen. Voor de bouw van de nesten worden meestal aarde en plantenmateriaal gebruikt. In koudere streken worden de mieren in de wintermaanden inactief. In warmere temperaturen en klimaten blijven de mieren actief. Mieren kunnen in bijna elk klimaat leven, wat ze tot een van de meest voorkomende insecten ter wereld maakt. De meeste mierensoorten bouwen grote nesten met ingewikkelde netwerken van tunnels. Mieren kunnen hun nesten zowel binnen als buiten maken. Wanneer een nest buiten wordt gebouwd, zie je misschien kleine hoopjes vuil of zand bij de ingang. Mieren kunnen ook in of rond de fundering van uw huis leven, of in de muren van uw huis. Mieren bouwen hun nesten bij voorkeur in de buurt van voedselbronnen, water en bescherming tegen roofdieren en de elementen.

Tekenen van een mierenplaag

Mieren kunnen snel en geruisloos uw huis binnendringen. De meeste mieren vormen slechts een overlastprobleem, maar als ze hun weg vinden in uw voorraadkast, kunnen ze in open voedselcontainers komen en alles verslinden wat ze vinden. Mieren zenden feromonen uit die geursporen vormen, die hun koloniegenoten naar het voedsel en water leiden. Dat betekent dat als één mier zijn weg vindt naar uw voedsel, er vele zullen volgen.

Als u een mierenplaag vermoedt, let dan op tekenen zoals rijen mieren die langs uw muren of vloeren lopen. Let ook op aardeheuvels rond uw huis, want dit kan een teken zijn dat er een kolonie in de buurt is.

wesp foto invert

Welke schade kunnen mieren aanrichten?

Hoewel de meeste mieren niet destructief zijn, kunnen timmermieren houten constructies vernielen met hun tunnels. Net als termieten, kunnen ze gevaarlijke structurele schade aan uw huis veroorzaken. Timmermieren laten kleine hoopjes zaagsel achter, dus dat kan een duidelijk teken zijn dat je met deze destructieve soort te maken hebt.

Bug Crushers